Potěšte své smysly doma připravenou irskou kávou
Potřebné ingredience
Základem jakékoliv dobré kávy je samozřejmě kvalitní kávové zrno. Čerstvě ho umeleme a připravíme si kávu filtrovanou nebo pomocí tzv. frenchpressu. K přípravě irské kávy budeme dále potřebovat pravou irskou whiskey, pokud ještě stále sladíte tak cukr a samozřejmě hustou smetanu.
Jak má nápoj vypadat
Výsledkem našeho kulinářského snažení má být nápoj, který bude mít nahoře souvislou vrstvu smetany. Cílem je pít horkou kávu smíchanou s irskou whiskey přes chladnou smetanu a vnímat tak kontrast těchto chutí umocněný i kontrastem teplot.
Postup přípravy
Nahřejeme si sklenici a nalijeme do ní dávku irské whiskey. Přidáme cukr. Chceme-li použít zdravější variantu, přisladíme nápoj pomocí stévie, která nám nezpůsobí inzulínovou odezvu. Dále nalijeme do sklenice horkou kávu asi dva centimetry pod okraj. Rychle promícháme a než se káva zcela ustálí pomalu přidáváme vychlazenou hustou smetanu. Můžeme to udělat tak, že smetanu lijeme přes obrácenou lžičku. Pak vše necháme pár minut usadit. Často se situace zjednodušuje použitím šlehačky. Odpadá problém, jak zařídit, aby vrstvy zůstaly oddělené. Můžeme si také připravit další varianty přidáním jiného druhu alkoholu. Do kávy skotské můžeme dát skotskou whisky, ale to asi nebude příliš velký chuťový rozdíl. Lépe bude zkusit kávu galskou, kam přidáme brandy. Dobře známá je tzv. káva alžírská, kam přidáváme vaječný koňak.