Chutná domácí sekaná
Sekaná patří k velmi oblíbeným pokrmům, protože její využití je všestranné. Sekaná se hodí jak ke kyselému zelí, rajské omáčce nebo jen s bramborovou kaší a kyselou okurkou. Buď si můžeme upéci klasickou sekanou, nebo plněnou. Jíst se dá dokonce i studená nakrájená na plátky zároveň se zeleninou a pečivem. Ovšem jako každá pečeně, i tato by měla být šťavnatá – v žádném případě suchá nebo drobivá. Při pečení by neměla popraskat či jinak nevzhledně měnit svůj tvar.
Ingredience:
2 hrsti strouhanky, 3 stroužky česneku, 500 g mletého hovězího masa, 1 velká cibule, 2dl mléka, 3 lžíčky soli, 500 g mletého vepřového bůčku, 2 rohlíky nebo housky, 2 vejce, 3 lžíce majoránky, 1 bílek, máslo nebo olej na vymazání
Postup:
Starší housky nebo rohlíky namočíme do mléka, cibuli nakrájíme na velmi jemno a lehce osmažíme na co nejmenším množství tuku. Troubu si předehřejeme na 200 °C.
Do mísy dáme oba druhy masa. Je na vás, jestli si ho sami umelete, nebo koupíte rovnou mleté. Přidáme majoránku, sůl, vejce, prolisovaný česnek a osmaženou cibulku. Namočené pečivo lehce vyždímáme a také přidáme do mísy. Vše smícháme a podle potřeby přisypáváme strouhanku, tak aby se směs příliš nelepila na ruce, ale také jí směs nebyla obalená.
Vytvarujeme klasický bochánek a vložíme do pekáčku nebo zapékací mísy, kterou jsme předtím vymazali tukem. Sekanou podlijeme vodou, potřeme bílkem a dáme péct. Pečeme odkryté cca 75 minut za občasného polévání výpekem a dolévání vody do pekáče, dokud na povrchu sekaná nezhnědne.
Sekaná od maminky nejlépe chutná s bramborovou kaší nebo opečeným bramborem.