Jak jíst bio a neutratit mnoho peněz

 Zdraví 
02. února 2020 17:33 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Biopotraviny už dávno nejsou nedostupné Depositphotos
Biopotraviny se stále tlačí do popředí a už dávno nejsou jen výsadou pro majetné. Dnes jíst bio není jen móda, ale zdravý životní styl, který už nezruinuje vaši peněženku.

Přesto si stále hodně lidí biopotraviny nedopřeje, neboť se domnívají, že jsou velmi drahé. Faktem ale je, že dnes za bio potraviny nezaplatíte o moc víc než za ty běžné, a mnohdy už dokonce stojí stejně.

Proč jíst bio

Jíst bio je dobré především z toho důvodu, že většina průmyslově vyráběných potravin má podle oficiálních údajů mnoho umělých přísad, které bio potraviny neobsahují. Pokud jíte bio, rozhodně tedy jíte zdravěji, a to se časem samozřejmě na vašem těle musí projevit.

Dalším důvodem je bezesporu chuť. Ochutnáte-li například běžné mandarinky, které k nám putují v zimním období z velké dálky a obsahují velké množství postřiků, aby cestu vůbec přežily, a srovnáte je s těmi bio mandarinkami, sami poznáte ten obrovský rozdíl. Chuť je zkrátka absolutně jiná a rozdíl v ceně minimální.

Co jsou biopotraviny

Mnoho lidí možná ani neví, co si má pod pojmem biopotravina představit. Jde ale především o takové produkty, které nejsou ošetřovány umělými hnojivy, ani na ně nejsou aplikovány žádné chemické postřiky. To totiž legislativa pěstitelům přísně zakazuje.

Biopotravina je tedy zdravá proto, že byla vypěstována, nebo vyrostla za zdravých podmínek. A vaše tělo bude díky nim také zdravější.

Jezte méně masa

Nechápete, proč je maso označováno jako bio? To je z toho důvodu, že zvířata vyrůstají za zcela jiných podmínek než ta v běžných velkochovech. Každý takový biochovatel musí splňovat přesné normy, aby jeho maso mohlo být následně označeno jako bio. A protože se například krávy pasou v přírodě a nedostávají do těla žádné umělé látky, je i kvalita a chuť jejich masa potom značně odlišná.

Přesto bychom obecně měli jíst masa méně. Podle posledních výzkumů jíme obecně asi třikrát více masa, než bychom měli. Výživoví poradci proto doporučují zvýšit příjem ostatních potravin, zejména pak zeleniny, tedy bio zeleniny, luštěnin či obilovin.

A co je dnes všechno bio? V supermarketech je běžně k dostání už opravdu velká škála bioproduktů. Od ovoce a zeleniny přes těstoviny, luštěniny a dokonce i bio nápoje. Takže každý, kdo chce žít zdravěji, si učitě vybere: Dále čtěte: Co s vaším tělem udělá anglická snídaně.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47