Jak v zimě boty ochránit tak, aby vám sloužily co nejdéle

 Ostatní 
01. února 2020 17:42 / Blanka Štiková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Nezbytné je například ošetřit boty před tím, než si v obuvi prvně vyjdete ven Pixabay
V zimě je potřeba pečovat nejen o to, aby vaše nohy byly v teple, ale také je nutné dobře udržovat i vaše boty, tedy pokud chcete, aby vám vydržely dlouho.

Nezbytné je například ošetřit boty před tím, než si v obuvi prvně vyjdete ven. Důležité je ale rovněž boty správně sušit. Jak obuv udržovat?

Péče před první vycházkou

Proč se boty ošetřují před tím, než je prvně nazujete a vyjdete ven? Některé materiály bot, jako je například kůže, semiš a textil, totiž nejsou odolné proti vodě a vlhkosti. Přesně proto je nezbytné je před prvním vykročením z domu naimpregnovat. Jak na to? Obuv nastříkáte přibližně ze vzdálenosti 20 cm, poté necháte uschnout a opět zopakujete nanesení impregnace, dvě vrstvy by měly bohatě postačit.

Vyschnutí obuvi

Jak a proč ne

Pokud máte vaše boty vlhké, je nutné je nechat řádně vyschnout. Před sušením z obuvi nejlépe vyjměte vyndávací stélku, aby vyvětrala. Nejdůležitější je však obuv důkladně vysušit. Jestli si myslíte, že u topení je to nejlepší, tak opak je pravdou. Obuv opravdu nikdy nesušte blízko tepelných zdrojů. V takovém případě by se totiž mohlo stát, že materiál přesušíte a ten by pak mohl snadno popraskat. Kožené boty jsou na přesušení obzvláště háklivé a kvůli němu by mohly dokonce ztvrdnout a zkrabatět.

Jak ano

A jak správně sušit? Doporučuje se nechat boty oschnout volně nebo můžete použít trik s vycpáním bot novinami a nechat tak přes noc. Pak je tu také elektrický vysoušeč bot, který umí vysušit vaši navlhlou obuv velice rychle, ten můžete použít na kůži či gumu. Odkapávač se vám zase může hodit na mokré boty od bláta.

Co se solí?

Ani sůl není radno podcenit. V zimním období bývají chodníky často posypány solí a ta na vašich botách může zanechat nevzhledné mapy. Co dělat proti soli? Pokud po návratu domů zpozorujete na své obuvi (a to i na té naimpregnované) stopy od soli, ihned boty raději otřete vlhkým hadříkem a až teprve poté je dejte osušit. Pro odstranění výraznějších skvrn z obuvi zkuste namočit hadřík do směsi octa a vody, a to v poměru 3 : 1. U bot z hladké kůže pak můžete použít také indulonu, ta je skvělá na promaštění bot. Po otření můžete dát obuv konečně vysušit. Ošetřením bot od soli se nejen zbavíte nehezkých map, ale zároveň předejdete také jejich popraskání či vysychání.

Je jen na každém, jak bude pečovat o své boty. Když se však budete řídit těmito radami, může vám vaše obuv vydržet o poznání déle a navíc i bude vypadat lépe. Dále čtěte: Podle nové studie mobil negativně ovlivňuje mozek, závislost může mít vážné důsledky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod