Co všechno na vás "práskne" váš rukopis? Divili byste se!

 Ostatní 
16. května 2018 12:40 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vaše povaha se promítá do vašeho písma Shutterstock
Rukopis nelže. V každém vašem podpisu se skrývá malé tajemství o vaší osobnosti a vlastnostech, které se snažíte chytře skrývat. Písmo prostě nelže. Co všechno o vás může prozradit?

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč mají lidé tak rozdílná písma, i když ve škole se všichni učíme to samé? Svou povahu nezapřeme v ničem, co děláme a v písmu už vůbec ne. Náš temperament ovlivňuje, jestli na propisku tlačíme nebo ji držíme v ruce jemně, jestli se vždy pořádně rozmáchneme nebo jestli jsou naše písmenka malá a úhledná.

Velikost písma

Normální velikost písma bývá běžně kolem 2 – 3 mm u malých písmen. To vypovídá o dobré adaptabilitě. Příliš velké písmo mívají extroverti, kteří intenzivně prožívají všechno, co se týká jejich osoby, mohou být až sebestřední. Naopak psaní malých písmen je typické pro introvertní a plaché bytosti.

Šířka písma

Úzké písmo svědčí o nedůvěřivosti, pesimismu a skepticismu. Takový pisatel je zahloubaný sám do sebe, těžko snáší kritiku. K jeho pozitivním stránkám patří přesnost a důslednost. Lidé se širokým písmem jsou spontánní, otevření a družní, nezřídka ovšem i nerozvážní a nedočkaví.

Vlevo nebo vpravo

Podívejte se na sklon písma, který převažuje. Jestliže se litery kloní doprava, pisatel je přátelský a společenský. Sklon písma doleva je charakteristický pro uzavřené jedince. Kolmé písmo mají praktičtí lidé s chladnou hlavou. Nepravidelný sklon náleží nevyrovnaným osobnostem. Ovšem pozor! U leváků sklon písma nevyhodnocujte. Ti totiž tvoří písmena trochu jiným způsobem, mnozí se sklon přeučují, a ten tedy postrádá vypovídací hodnotu.

Kam běží řádky

Pokud jsou řádky na nelinkovaném papíře vedeny dokonale rovně, jedná se o přímočarého člověka. Stoupají-li řádky textu vzhůru, jde o projev autorova optimismu a sebedůvěry. Klesající řádky prozrazují rezignaci, pesimismus nebo únavu. Měnící se sklon řádku značí náladovost.

Mezery mezi slovy

Mezi slovy by měly být mezery tak velké, aby se mezi ně vešlo písmeno „a“. V tomto případě se dá hovořit o vyrovnaném jedinci se smyslem pro pořádek. Jsou-li mezery příliš malé, dotyční bývají nepředvídatelní a zbrklí. U velkých mezer se projevuje rozvážnost, ale i odtažitost a samotářství.

Šířka okraje

Široký levý okraj je typický pro extroverty, úzký okraj ukazuje na ponořenost do vlastního nitra. Když se levý okraj rozšiřuje, naznačuje to touhu po nezávislosti, zužující se okraj se objevuje při nedostatku sebevědomí. Kdo začíná psát text těsně pod horním okrajem, je netrpělivý.

Tiskací i psací dohromady

Nepravidelné písmo, nestejné tvary písmen mívá labilní člověk. U takového pisatele se ve větách objevují tiskací i psací písmena. V písmu jsou četné nepravidelnosti, úhel sklonu kolísá, mění se výška velikosti krátkých i dlouhých písmen či umístění horních znamének nad písmeny. Tlak je většinou slabý – v tomto případě jako by se pisatel bál přitlačit na papír.

Obloučky, špičky, nebo nitky?

Hodně záleží i na tom, jak mezi sebou písmena vážete. Obecně se však dá říci, že pokud jsou vaše písmena propojena prokreslenými pečlivými obloučky, máte sklony k velké striktnosti a přísnosti, je pro vás hodně těžké odpouštět i drobné přestupky. Navíc je pečlivé vykreslování obloučků často znakem egocentriků.

Pokud vážete spíše ostře a do špiček, jste jedinci nepoddajní, neústupní a tvrdohlaví, člověk se s vámi těžko domluví a někdy je spolupráce s vámi opravdu oříšek. Často se stane, že je vázání mezi písmeny hlavně ledabylé, nevykreslené, jaksi nitkovité. To vypovídá o neloajální a nestálé povaze, takový člověk si neumí stát za svým, často mění názory a uchyluje se k tomu, co je pro něj zrovna nejpraktičtější. Není na něj příliš spolehnutí.

Rychlý nebo pomalý

I rychlost písma o vás něco vypovídá. Lidé, kteří píšou rychle, jsou aktivní a spontánní, ale nestálí. Pomalu zas často píšou lidé, co mají nějaké zábrany. Víte o tom, že hodně o vaší povaze může povědět i barva vašich očí? O tomto tématu jsme více psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008