Jíst avokádo se vyplatí. Prozradíme, jak poznat to správné i jeho léčivé účinky

 Zdraví 
03. února 2020 11:53 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chuť avokáda můžete vylepšit medem Depositphotos
Kolem avokáda mnoho lidí v supermarketech jen projde, aniž by si uvědomili, o jakou vitaminovou bombu jde. Avokádo zatím není na vrcholu spotřeby, věříme však, že po přečtení těchto řádků mu přijdete na chuť. Jíst avokádo se rozhodně vyplatí.

Chutné avokádo je exotickým ovocem použitelným nejen v kuchyni. Díky potravinovým řetězcím ho navíc v obchodech najdeme po celý rok. Málokdo však o něj zavadí pohledem a ještě málo lidí ví, jak toto ovoce jíst nebo ho správně zpracovat. Poradíme vám, jak poznat to správné, a i to, jaké má léčivé účinky.

Avokádo jako cenný zdroj zdravých tuků

Avokádo obsahuje řadu vitaminů (B, C, E či K) a minerálních látek (draslík, magnesium či fosfor). V jeho dužině se vyskytuje minimum cukrů, zato velké množství tuku (15/100 g). Navíc se vesměs jedná o nenasycené masné kyseliny, jejichž složení se podobá olivovému oleji. Avokádo je proto pro člověka velmi cenné a ne náhodou je považováno za nutriční „bombu“. Avokádo se navíc podílí na vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích a i přes vysoký obsah tuku pomáhá při hubnutí, neboť mj. dokáže zasytit.

Avokádo obsahuje vitamin B6, který zmírňuje ranní nevolnosti nastávajících maminek, dále vitamin C, jenž zpomaluje stárnutí buněk, a také draslík, který by měli konzumovat ti, kdo žijí ve stresu a cítí se unaveni. Díky tolika přínosům se avokádo zařadilo na seznam superpotravin

Studie dokonce potvrzují, že lidé, co jedí pravidelně avokádo, jsou celkově zdravější a odolnější.

Léčivé účinky avokáda

  • Avokádo posiluje srdce a snižuje krevní tlak.
  • Pomáhá při nemocech kůže a sliznic, stejně jako při onemocnění ledvin, jater a močových cest.
  • V těle účinně snižuje cholesterol.
  • Působí protizánětlivě.
  • Napomáhá vstřebávání všech vitaminů, i těch, které jsou rozpustné v tucích.
  • Zlepšuje paměť.
  • Může pomoci předcházet rakovině a zmírňuje projevy artritidy.
  • Chrání zdraví očí, snižuje riziko šedého zákalu.
  • Pomáhá při koncentraci.
  • Zmírňuje projevy bolestivé menstruace.

Jak poznat dobré avokádo?

Ačkoli to tak na první pohled nemusí vypadat, avokádo je ovoce. Na rozdíl od většiny ovocných plodů ale není sladké, jeho chuť připomíná spíše ořechy. Poznáme ho podle hruškovitého tvaru se zelenou, někdy až černou slupkou. Může být dlouhé od 7 do 20 centimetrů. Váží od 100 gramů, ale některá avokáda mají až 1,5 kilogramu. Plod chrání zcela nepropustná slupka, neproniknou jí žádná chemická ošetření a dužina zůstává netknutá. Kvůli tomu je avokádo známo také jako „nejčistší ovoce“. Lahodná je máslová dužina. Dozrává až po utržení. Tvrdé plody se pro zpracování nehodí, protože ještě nemají tu skvělou chuť, kterou na avokádu milujeme. Je-li avokádo připraveno na další zpracování, zjistíte poměrně snadno. Zatlačte na povrch, pokud slupku snadno stlačíte, můžete se do něj pustit. Pokud ne, nechte ho pár dní dozrát při pokojové teplotě.

Avokádo je ovoce, které bylo dlouho konzumováno pouze na americkém dvojkontinentu. Časem se ale rozšířilo i jinam a dnes jej můžeme jíst i my. Vzhledem k jeho účinkům bychom dokonce měli.

Původ a rozšíření avokáda

Avokádo je plodem stromu, který má poněkud vznešený název – hruškovec přelahodný. Ten pravděpodobně pochází z jižní části Mexika, odkud se začal šířit na sever i na jih a dostal se také na některé karibské ostrovy (Kuba a Jamajka). S avokádem se v „Novém světě“ seznámili i Španělé a ovoce se od 17. století začalo šířit po světě. V současné době existují velké plantáže v Kalifornii, jinak se ale hruškovec přelahodný pěstuje na všech světadílech vyjma Antarktidy.

Avokádo je hlavně velmi vhodné při redukčních dietách, protože obsahuje kvalitní tuky (kyselina linolová, palmitová, olejová) a pocit nasycení tak trvá déle. Je také skvělým zdrojem vitaminů C, E, K, H, minerálních látek, železa, draslíku, mědi, magnesia či fosforu. Zlepšuje kardiovaskulární systém.

Mnoho lidí avokádo odmítá už z principu, ale neví, o co přichází. Je pravda, že avokádo má svou typickou chuť, ale při správné přípravě si ho již po prvním ochutnání zamilujete. A to buď ve sladké, nebo slané verzi. Jak jednou ochutnáte například správně připravenou avokádovou pomazánku, zamilujete si ho.

Pomazánka sladká

Suroviny

  • 1 avokádo
  • 1 banán
  • 4 lžíce karobu
  • libovolné sladidlo (např. datlový sirup)

Avokádo rozmačkáme spolu s banánem, přidáme karob, podle chuti osladíme a můžeme podávat. Výborné jsou na topinkách z celozrnného chleba nebo jen tak.

Pomazánka slaná

Suroviny

  • 1 avokádo
  • česnek
  • chilli
  • sůl
  • pepř

Avokádo rozmačkáme, prolisujeme libovolný počet stroužků česneku a dochutíme chilli, solí a pepřem. Opět se hodí na celozrnný chléb nebo na jednohubky.

Avokádo a banány jsou nejbohatší na obsah vitaminu B6. Avokádo má z celé ovocné říše nejvyšší obsah železa. Je to jeden z nejvýživnějších druhů ovoce, jaké existuje. Výjimečné vlastnosti, lahodná chuť a všestranné kuchyňské využití vysvětlují jeho důležitou úlohu ve stravě předkolumbovských obyvatel Ameriky, kteří ho používali namísto masa.

Před našim letopočtem jej používali Aztékové jako afrodiziakum, historie tohoto ovoce je tedy velmi bohatá. Avokádo si můžete vypěstovat i doma, čtěte zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47