Jak zvládat alergii bez léků? Máme pro vás dobré rady

 Zdraví 
04. května 2018 08:50 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nenechte si alergií kazit život Shutterstock
Vzduchem poletují nejrůznější alergeny. Pyl břízy, řepky a mnoha dalších rostlin. Blíží se období pylu různých trav. Pro některé z nás to znamená stálé polykání antihistaminik. Existuje ale jiné řešení. Čtěte dál.

Alergická reakce je přemrštěnou reakcí imunitního systému na podnět, který přichází zvenčí. Souvisí s mnoha faktory, včetně psychiky. Přesto existuje několik dobrých tipů, které pomohou alergii zmírnit nebo se jí dokonce zbavit. Jestliže je vaším problémem spíš zvýšené zahlenění, mohl by se vám hodit jiný článek zde, kde se tento problém řeší.

Vitaminy a doplňky

Na mnoho potíží funguje zvýšený příjem vitaminu C. Je tomu tak i v případě alergií. Můžete zvolit vitamin C v tabletách, ale můžete také zvolit vyšší podíl citrusových plodů a zeleniny bohaté na tento vitamin. Doporučujeme pít hned po ránu sklenici vody s citronem.

Z dalších doplňků stravy, které mohou alergii v dobrém ovlivnit, můžeme jmenovat hořčík a vápník. Tyto prvky jsou tělu obecně prospěšné a alergické reakce tlumí. Nečekejte ale okamžitou úlevu. Spíš je třeba dbát na přísun těchto prvků po celou dobu. V dobrém se vám tělo odvděčí a alergická reakce bude mírnější nebo dokonce žádná.

Potraviny

Existují potraviny, které mají v sobě látky, jež mohou prokazatelně alergické reakce snižovat. Jednou takovou potravinou je ananas. Obsahuje bromelain. Dejte si každé ráno kousek a uvidíte, že se vaše potíže zmenší.

Jinou zajímavou potravinou je med. Dokonce se uvádí, že med, který obsahuje takové pyly, na které je člověk alergický, může od této alergie odpomoci. Stačí každý den jedna lžička. Více není ani vhodné pro vysoký obsah cukru. Když nic jiného, med pomáhá zvýšit imunitu a chrání od nemocí horních cest dýchacích.

Jinou zajímavou alternativou je cibule. Musí jít ale o cibuli čerstvou, takže bude nutné tuto terapii podstupovat navečer, abyste neobtěžovali druhé svým cibulovým dechem. Cibule obsahuje antioxidant quercentin, který zmírňuje kýchání, rýmu a svědění.

Špatné nejsou ani ryby a rybí olej. Výborné jsou zejména severské tučné ryby a čistý rybí olej.

Další tipy

V období, kdy je v ovzduší hodně pylu, je dobré dbát i na zvýšenou hygienu. Pyl se vám totiž snadno přichytí na oblečení, ve vlasech i jinde a vy si ho nosíte domů. Tam byste měli také více vysávat, utírat podlahu vlhkým hadrem nebo mopem.

Někdy mohou pomoci nosní kapky na bázi mořské vody či Vincentky. Rozhodně nepoužívejte chemické, na které vzniká závislost a které poškozují nosní sliznici.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve