Pravda o energetických nápojích: Co dokáží napáchat v našem těle a kdo by se jim měl vyhnout obloukem?

 Zdraví 
11. května 2018 14:19 / Monika Thomsonová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Jak energetické nápoje ovlivňují náš organismus?  Shutterstock
Nejlepší způsob, jak tělu doplnit energii, je bezpochyby kvalitní spánek. Někteří v krajním případě, sáhnou i po povzbuzujícím energetickém nápoji. Pro jiné jsou zase energetické drinky stálou součástí jejich pitného režimu. Jak vlastně tyto nápoje ovlivňují náš organismus?

Co obsahují energetické nápoje?

Energetické nápoje jsou obvykle založeny na kombinaci kofeinu a cukru, která má "nakopnout" lidský organismus ke zvýšené fyzické nebo psychické výkonnosti. Velmi častou ingrediencí je i taurin. Tato látka je v kombinaci se zmiňovaným kofeinem velmi účinná a napomáhá oddalovat nástup pocitu únavy. Kromě toho se do tohoto druhu nápojů přidávají různá barviva či konzervační látky, což vždy závisí od konkrétního výrobce. Nejlepší pro náš organismus je čistá voda. Více jsme psali zde.

Do některých energetických nápojů jsou přidávány další stimulující látky, například efedrin. Ten stimuluje centrální nervový systém a napomáhá odstraňovat únavu. Rovněž jsou využívány výtažky z guarany či cesmíny paraguayské. Někteří výrobci také přidávají ženšen, vitamíny skupiny B, sacharid, nazvaný Glukuronolakton, kreatin či molekuly L-karnitinu. Umělá sladidla zase napomáhají přebíjet hořkou chuť kofeinu.

Jaké látky dodávají tělu energii?

Energetické nápoje obsahují velké množství látek, které mají oddálit únavu.

  • Aminokyselina taurin se účastní metabolických procesů v mozku. Jeho přítomnost v organismu zvyšuje koncentraci a navozuje pocit pohody. Rovněž napomáhá zmenšovat pocit únavy, například po cvičení.
  • Ženšen v těle snižuje stres a ovlivňuje zvýšení hladiny energie.
  • Karnitin napomáhá přeměně tuků a keratin dodává energii pro svalové kontrakce.
  • Glukuronolakton zase zlepšuje paměť, koncentraci a snižuje únavu. 

Energetický nápoj začíná obvykle v organismu účinkovat již po deseti minutách po vypití. Kofein zrychlí srdeční frekvenci a další ingredience zajistí čilost a soustředěnost. Nutno však dodat jednu důležitou věc. Účinky většiny látek, obsažených v energetických nápojích, jsou jen krátkodobé a přibližně po jedné hodině začnou odeznívat. Už jste slyšeli o potřebě pít na lačno sklenici vody s citronem. Máme zajímavé informace o tomto fenoménu.

Mohou nám tyto nápoje škodit?

Platí, že všeho moc škodí. Dlouhodobá a nadměrná konzumace energetických nápojů může mít skutečně negativní vliv na zdraví člověka.

  • Tento druh nápojů zatěžuje celý oběhový a nervový systém a žaludek.
  • Neustále nárůsty a poklesy hladiny cukru v krvi mohou negativně působit na psychickou rovnováhu a způsobit bolesti hlavy.
  • Energetické nápoje při časté konzumaci ohrožují i ​​ledviny. Na jejich poškození se může podílet právě vysoký podíl fruktózy.
  • Nadměrná konzumace silně slazených nápojů zvyšuje riziko obezity i výskyt zubního kazu.
  • Mnoho studií potvrdilo i další negativní účinky těchto nápojů, jako například bolesti žaludku či podrážděnost. 

Kdo by je neměl konzumovat?

Jsou skupiny lidí, které by se konzumaci energetických nápojů měly vyhnout úplně. Jsou to určitě děti, těhotné či kojící ženy a nemocní. Znepokojivé je, že v posledních letech stoupá počet dětí, konzumujících energetické nápoje. Výzkumy ve Švýcarsku ukázaly, že vysoká konzumace kofeinu může u dětí vést ke zpomalení vývoje mozku. Tyto nápoje stejně negativně ovlivňují srdce a později i zhoršují možnost soustředit se nebo kvalitně se vyspat. Energetickým nápojům by se také měli vyhýbat pacienti s vysokým krevním tlakem.

Energetické nápoje se často podávají s alkoholem, a to například na různých diskotékách. Kombinace alkoholu a kofeinu představuje pro tělo a zdraví skutečné riziko. Tyto dvě látky mají odvodňující účinek, ředí krev a způsobují rychlejší puls. Stimulující látky, které se v nápoji nacházejí, také zrychlují vstřebávání alkoholu i nástup jeho vlivu. Po konzumaci této kombinace nápojů se může dostavit agresivita, ztráta sebekontroly, mdloby či dokonce ztráta vědomí.

Přestože energetické nápoje mají za úkol dobít tělo energií, z dlouhodobého hlediska mohou způsobit nadměrnou únavu organismu a poruchy spánku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod