Vedlejší účinky řepy, o kterých jste netušili. Na co si dát pozor?

 Zdraví 
15. května 2018 08:18 / Monika Thomsonová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Jaké jsou vedlejší účinky řepy? Shutterstock
Už dlouho se mluví o tom, že konzumace červené řepy je dobrá pro naše zdraví. Ano, řepa má protizánětlivé účinky, podporuje výdrž, snižuje krevní tlak a bojuje i proti rakovině. Zároveň má bohaté nutriční hodnoty a na tělo působí detoxikačně. Ale víte, kdy může našemu tělu škodit?

Málokdo však hovoří o tom, co může nadměrná konzumace červené řepy lidskému organismu způsobit. Řekneme vám, jaké jsou její možné a zákeřné vedlejší účinky. 

Jaké jsou vedlejší účinky řepy?

V první řadě musíme podotknout, že řepa jako taková není špatná ani škodlivá pro lidské tělo. O červené řepě se velmi pochvalně hovoří jako o prostředku proti rakovině a dalším potížím. Škodlivou se může stát v některých případech předávkování řepou, které může nastat, pokud pijete 100 procentní řepový džus každý den. Stále to však nezaručuje, že se vedlejší účinky dostaví. Každý člověk je jiný, ale v každém případě by se řepy nemělo konzumovat příliš moc.

Ledvinové kameny a ohrožena játra

Riziko ledvinových kamenů se týká lidí, kteří s nimi již v minulosti měli problémy. V tomto případě může řepa, bohatá na oxalát, růst kamenů podporovat. Červená řepa je bohatá na magnézium, měď, fosfor a železo, všechny tyto kovy se mohou akumulovat v játrech, což může vést až k jejich poškození. Ohrožena je i slinivka.

Alergie či dna

Alergie na řepu je velmi vzácná, ale pokud ji pro nadměrné užívání dostanete, hrozí vám vznik nepříjemných kožních projevů, jako jsou vyrážky, svědění či pravidelná "husí kůže". Snad nejbolestivějším vedlejším účinkem nadměrné konzumace řepy je dna, která vzniká hromaděním kyseliny močové. Dna může vyústit do velkých bolestí kloubů a vyloučeny nejsou ani vysoké teploty.

Jak známo, nic se nemá přehánět a ani super zdravými potravinami není dobré se bez rozmyslu ládovat od rána do večera. Znáte starý ruský recept, jak pročistit a zregenerovat celé tělo? Více se dozvíte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod