Kolem první pomoci koluje mnoho mýtů. Na některé staré praktiky je lepší zapomenout

 Zdraví 
24. října 2018 12:43 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Umíte správně poskytnout první pomoc? Depositphotos
Základy první pomoci by měl mít v malíčku každý. Realita je ale obvykle jiná. Navíc kolem první pomoci stále koluje mnoho mýtů a dost lidí má zafixovány prastaré metody, které jsou už dnes přežité.

Propíchnutí krku a vložení brčka při dušení, okamžité vytáhnutí raněných z vraku auta či zafixování zlomeniny šátkem. To je jen malý výčet rad, které mnoho lidí zná z dob dávno minulých. Jenže dnes má poskytování první pomoci trochu jiná pravidla. Představíme vám alespoň pár starých praktik, kterým už odzvonilo.

Kdo prošel autoškolou, zvládne první pomoc

Dříve se v autoškolách na poskytování první pomoci zaměřovali podstatně více. Dnes se naopak odborníci shodují na tom, že výuka první pomoci v autoškolách je značně zanedbaná a rozhodně budoucí řidiče nepřipraví na případnou krizovou situaci. Pokud tedy chcete mít jistotu, že první pomoc v případě nouze poskytnete co nejlépe, přihlaste se do kurzu či jiné vzdělávací aktivity, kde vám váš okruh znalostí a dovedností v oblasti první pomoci rozšíří.

Když se někdo dusí, pomůže propíchnutí krku a vstrčení brčka

Tak tato drasticky znějící technika je už opravdu hodně zastaralá. Navíc pokud se o ni pokusíte, spíše pacientovi uškodíte, než že byste mu tím pomohli.

V dnešní době se doporučuje něco zcela jiného. Když uvidíte kohokoli se dusit, uveďte ho do pozice vestoje s rozkročenýma nohama v předklonu. Pokud kašle, nic neprovádějte. Pokud sípe, udeřte ho hrotem dlaně mezi lopatky směrem od vás k jeho hlavě. Nebo postiženého obejměte zezadu, položte pěst na bránici, druhou rukou překryjte a 5x prudce stlačte. V nejhorším případě co nejdříve začněte s resuscitací.

Fixování zlomené ruky šátkem

I tato metoda je již zastaralá. Znehybnění zlomené ruky pomocí šátku či jiného kusu látky je podle odborníků doslova nadbytečné. Každá manipulace se zlomenou končetinou je totiž nejen bolestivá, ale často bez efektu.

Ruku zraněnému maximálně odlehčíte tím, že mu ji vložíte do trička ohrnutého dolním okrajem směrem nahoru. Vy nebo on sám si pak může triko přidržovat.

Při autonehodě se oběti musejí vytáhnout ven z vozu

Kdo rád sleduje seriály s kriminální tematikou, může se mylně domnívat, že při každé autonehodě je nutné pasažéry co nejrychleji z vozu vytáhnout z důvodu možného výbuchu či shoření auta.

Jenže opak je pravdou. Podle odborných studií je vozidlo po samotné nehodě tím nejbezpečnějším místem pro zraněné. Situace, kdy je potřeba účastníka nehody vytáhnout, je doutnající motor či viditelný důkaz toho, že jedinec nedýchá. V takovém případě byste měli neprodleně provést resuscitaci, a to na tvrdém podkladu, nikoli v autě.

Masivní krvácení se musí “zaškrtit”

Zaškrcovadla jako nástroj k zastavení krvácení je opravdovým přežitkem, dokonce může přispět k amputaci končetiny, takže na tuto techniku raději rychle zapomeňte.

Místo zaškrcovadla použijte svou vlastní ruku, kterou vložíte do rány. Pokud krev dále proudí nebo potřebujete na chvíli zraněného opustit, sáhněte po tlakovém obvazu. Ten naskládejte ve dvou až třech vrstvách (podle toho, zda krev prosakuje). V nejextrémnějším případě (opravdu jen zřídka), kdy prosakuje i třetí vrstva, použijte zaškrcovadlo. Avšak pozor, u horních končetin ho važte na místo mezi ramenem a loktem a u dolních končetin před stehna. O moderních zásadách první pomoci jsme blíže psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve