Jak rozpoznat bakteriální infekci od virové

 Zdraví 
19. února 2020 08:20 / Bronislava Silná
  3
📷
4 fotografie v galerii
V případě obou typů infekcí je důležité ležet a hlídat teplotu Depositphotos
Když čas od času přijde nějaká nemoc, přemýšlíme, jak správně postupovat. Je dobré proto mít pro běžné nemoci horních cest dýchacích přehled, který se pomůže správně rozhodnout.

Různá nachlazení, rýmy, kašel, bolení v krku a další nemoci horních cest dýchacích patří k nejčastějším onemocnění. Přesto mnoho lidí neví, jak poznat jednotlivé druhy infekcí a jak adekvátně postupovat.

Virová infekce

Různé virové infekce zodpovědné za nachlazení jsou nejčastější. Nemoc postihuje člověka poměrně rychle. Rýma je vodová, kašel bez vykašlávaných hlenů. Bývá přítomná teplota, v případě chřipky pak i horečka, bolest svalů, kloubů a celková schvácenost. Návštěva lékaře v tomto případě může být i kontraproduktivní. Jednak je velmi únavná, a navíc šíříte viry do okolí. Nejlepší je zůstat v posteli, naordinovat si horký čaj, dostatek vitaminu C a B. V případě potřeby srážet teplotu a zachovat si dobrou náladu. Nemoc během několika dní ustoupí. V případě chřipky zachovejte opravdu klid, protože virus může napadnou i jiné orgány, což by byla jistě škoda a následky by tak byly nevratné.

Bakteriální infekce

Bakteriální infekci poznáte ve většině případů snadno podle toho, že vaše tělo produkuje různé hleny odporného zabarvení. Obvykle žluté či zelené. To je způsobeno přítomností odumřelých bílých krvinek v hlenu. A bílé krvinky se dostávají do akce právě proto, že se snaží likvidovat nevítané bakterie. Nemoc většinou začíná postupně. Teploty nemusí být vůbec nebo nebývají vysoké. Výjimky pochopitelně existují. Můžete se pokusit léčit nemoc jako v předchozím případě, ale velmi často se léčení nedaří.

Kdy vyhledat lékaře

K lékaři proto stojí za to jít co nejdříve v případě bakteriální infekce. Jen lékař může posoudit, že je vhodné nasadit antibiotika. V některých lehčích případech stačí antibiotika lokální, třeba ve formě kapek do nosu či do uší. Jindy samozřejmě lékař nasadí příslušné antibiotické tablety. U ostatních infekcí jděte k lékaři po několika dnech v případě, že potíže neustupují. Opatrnost zasluhují infekce, které se projevují bolestí hlavy. V případě, že roste i teplota, navštivte raději lékaře hned. Mohlo by jít o zánět mozku nebo jinou závažnou chorobu a s tím si nelze zahrávat. Více o tom si přečtěte třeba zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve