Studie ukázala, kolik sexu je prospěšné pro zdraví

 Vztahy 
19. února 2020 06:27 / Blanka Štiková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Vědci zjišťovali, v jaké míře je sex tělu nejvíce prospěšný Pixabay
Ohledně sexu vyvstává mnoho otázek. Jednou z nich je, jak je to s jeho početností a zda je lepší více nebo naopak méně.

Přesně na výzkum ideálního množství sexu v souvislosti s účinky na zdraví organismu se zaměřili američtí výzkumníci. Co zjistili a jaké výhody má dostatek sexu?

Jak probíhala studie na četnost sexu

Ohledně sexu již bylo provedeno mnoho výzkumů, ale každý pokus se zaměřuje na něco jiného. U četnosti pohlavních styků rozhoduje mnoho faktorů, jako je věk či zdravotní stav. A jak sex pomáhá vašemu zdraví? Přesně tím se zabývali výzkumníci z americké univerzity ve Wilkes-Barre v Pensylvánii a aby přišli na kloub tomu, kolik sexu týdně je pro tělo zdravé, provedli pokus.

Jak průzkum o frekvenci sexuálních styků vypadal? Bylo osloveno celkem 111 studentů z vysokých škol, přesněji 44 mužů a 67 žen. Co účastníci dostali za úkol? Nic než nějakou dobu dodržovat daný sexuální harmonogram, který jim určoval, jak často se budou oddávat sexu.

Jaké byly přesné pokyny? Účastníci byli rozděleni do čtyř skupin a instrukce pro jednotlivé skupiny se různily. První skupina se nesměla milovat vůbec. Oproti tomu druhá skupina musela mít sex méně než 1x týdně, třetí měla sex provozovat 1x či 2x týdně a ta čtvrtá si užila sexu nejvíce, neboť se sexu musela oddávat 3x až 4x za týden. Šlo tedy vskutku o zajímavý průzkum, kdy se jistě účastníci nenudili a naopak se asi příjemně zabavili.

Co se ukázalo

Co bylo vlastně předmětem zkoumání? Šlo o to zjistit, v jaké míře je sex tělu nejvíce prospěšný, co se týká zdraví. Odpovědi přinesly vzorky slin účastníků pokusu odebrané před a po skončení výzkumu. Co se ukázalo? Výsledky experimentu byly fascinující.

Skupina, v níž se páry milovaly 1x až 2x týdně, měla v těle až o 30 % více imunoglobulinu A (IgA). Co to vlastně ten imunoglobulin A je? Jde o jednu z 5 hlavních tříd lidských protilátek neboli imunoglobulinů vyskytujících se u člověka. Imunoglobulin A je ve velké míře uvolňován na povrch sliznic a významně se podílí na ochraně proti mikroorganismům, slouží v těle tedy jako jakási první obranná linie proti virům.

Skupina účastníků, která se oddávala sexu 1x až 2x týdně, byla odolnější vůči nachlazení. A nejen to. Podle dalších vědců se také ukázalo, že frekvence 1 - 2 pohlavních styků za týden snižuje u mužů až o polovinu riziko infarktu. Z experimentu tedy jasně vyplynulo, že je pro tělo zdravé mít sexuální styk 1x - 2x týdně a dokonce se ukázalo, že čím méně sexu máte, tím víc jste náchylnější k nachlazení a chřipce.

Navíc také podle mnoha dalších výzkumů, což potvrdila například i studie z odborného časopisu Archives of Sexual Behavior, je prokázáno, že líbání, mazlení a fyzický kontakt zvyšuje hladinu oxytocinu, a to pomáhá nejen ke snížení krevního tlaku, ale třeba také ke snížení úzkostí a stresu.

Závěr

Asi by nikoho nenapadlo, co vše může udělat sex s tělem, pokud je tělu dodáván ve správné míře. Každopádně za vyzkoušení to určitě stojí. Zvýšení frekvence sexu vztahu jen a jen prospěje a proč si jej nedopřát, když si tím zlepšíte i imunitu. Dále čtěte: Studie prokázala, že líbání funguje jako detektor při výběru partnera.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve