Jaký vliv má vysoký věk otce na zdraví dítěte

 Děti 
14. února 2020 09:46 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vyšší věk otce může ovlivnit zdraví dítěte Pinterest
Skutečnost, že se muži stávají otci i ve vyšším věku, je stále častější. V posledních letech se ale ukazuje, že věk otce hraje poměrně zásadní roli.

Ačkoliv muži také procházejí přechodem, takzvanou andropauzou, jistou míru plodnosti si zachovají často až do velmi vysokého věku, a tak mají pocit, že jim na rozdíl od žen při odkládání rodičovství do pozdního věku nic nehrozí. Není to ale pravda.

S otcovstvím v pozdějším věku je totiž spojen vyšší výskyt konkrétních zdravotních komplikací či poruch.

Je to dáno především tím, že u muže se tvoří nové pohlavní buňky v průběhu celého života, s každým rokem navíc se ale vytvářejí spermie s různými stupni poškození a přibývá mutací, které se následně mohou projevit právě u dítěte. Nejčastěji jsou pak na vině mutace takzvaně bodové, tedy takové, jež se týkají jen jednoho nukleotidu, základní stavební jednotky DNA.

A právě tento typ mutací stojí za onemocněními, jakými jsou například Crouzonův syndrom, Pfeifferův syndrom či achondroplázie, která se u dětí otců nad 50 let vyskytuje až osmkrát častěji než u dětí mladších otců.

Za psychické nemoci potomků mohou jejich otcové

Podle studie, která analyzovala zdravotní záznamy přibližně 2,6 milionů jedinců narozených mezi lety 1973 a 2001, měly děti, které se svému otci narodily po 45. roce života, až 3,5krát vyšší riziko výskytu autismu, 13krát vyšší riziko ADHD, a dokonce 24,7krát se u nich zvýšila pravděpodobnost výskytu bipolární poruchy oproti sourozencům, kteří se jejich otcům narodili mezi 20. a 24. rokem. Zdá se tedy, že vysoký věk otce se může časem nepříznivě projevit na psychické kondici jedince.

Neznamená to však, že by se muži po čtyřicátém roce života měli vzdávat možnosti mít vlastního potomka. S největší pravděpodobností se totiž narodí zdravé a spokojené miminko, obzvláště, je-li počato za pomoci asistované reprodukce.

Ta totiž umožňuje provést selekci zdravých a nefragmentovaných spermií. Tím se riziko zdravotních problémů dětí prakticky eliminuje. I tak je ale stále třeba mít na paměti, že nejhorším nepřítelem plodnosti je čas, a to nejen u žen, ale i u mužů. Dále čtěte: Je vaše dítě závislé na internetu? Zde jsou rady, co s tím.

Témata: děti, otec, věk, nemoc
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve