Socialistické koupací čepice nešly sundat a tahaly vlasy

 Retro 
14. února 2020 08:48 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Používání těchto čepic bylo doslova utrpení Pinterest
Pamatujete si barevné koupací čepice, které se vyráběly za socialismu? Nešly sundat z hlavy a strašně tahaly za vlasy.

Zejména pro holky byly tyto koupací čepice doslova noční můrou. Pokud totiž pod takovou čepici "narvaly" delší vlasy, sundat takovou čepici bezbolestně bylo prakticky nemožné. Čepice šla totiž dolů jen těžko a neskutečně tahala za vlasy.

Jenomže jiné na trhu nebyly. Kdo chtěl normální koupací čepici, jaké se používaly za naší západní hranicí, musel spoléhat na to, že se k němu dostane přes příbuzné nebo známé. Popřípadě jste museli být členy nějakého plaveckého sportovního oddílu, abyste měli přístup k normálním sportovním plaveckým čepicím.

Květované čepice

Na barevné gumové čepice, které se vyráběly také s různými vzory, zejména těmi květinovými, vzpomíná s nevolí dodnes polovina Čechů. Na internetu se o tomto pozoruhodném a velmi nepraktickém výrobku dodnes živě diskutuje.

Přesto se ještě tyto výdobytky socialistického hospodářství ještě najdou někde v šuplíku v mnoha domácnostech. I když se prakticky nedají nosit. Dodnes lidé vzpomínají na to, jak nešly ani nasadit, zvlášť, když ženy a dívky měly dlouhé vlasy, natož sundat. Ne nadarmo se o nich říkalo, že vám vyrvou půlku vlasů z hlavy.

Další specialitou těchto koupacích čepic byl fakt, že pokud jste přežili bolest, kterou vám při sundávání z hlavy působila, a nepřišli jste o vlasy, stejně jste měli vlasy mokré. Čepice i přes fakt, že byly z masivní gumy, na hlavě netěsnily, takže neplnily ani svoji základní funkci.

Nejrozšířenější byly tyto barevné koupací čepice asi v sedmdesátých letech, kdy opravdu na trhu nebyly jiné varianty. V osmdesátkách se už tu a tam daly ve sportovních obchodech pořídit normální plavecké čepice.

Gumové barevné koupací čepice se podle pamětníků vyráběly ve firmě Optimit ve městě Odry, která má ovšem dnes zahraničního majitele. Stále ale pracuje s gumovými materiály. V současnosti totiž patří mezi největší výrobce pryžových hadic a těsnění. Jejich tehdejší čepice ale netěsnily... Dále čtěte: Retro móda 80. let se vrací. Ledvinky i vycpávky jsou zase in

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008