Jak se letos vyhnout chřipce

 Zdraví 
13. února 2020 15:47 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Není jednoduché se chřipce vyhnout, ale pokuste se o to  Depositphotos
Chřipková epidemie u nás v lednu či únoru propuká téměř každoročně. Letošní rok není výjimkou. Pouze malé množství lidí se před nákazou dokáže uchránit. Když se budete velmi snažit, můžete se chřipce letos vyhnout. Jaké kroky byste pro to měli udělat?

Chřipka se u nás řadí mezi nejčastější infekční onemocnění. Každým rokem se jí nakazí několik set tisíc lidí. Nyní je v plné síle. Velkým strašákem je zejména pro staré a nemocné jedince, kteří nemají dostatek sil s ní bojovat. Nečekejte s rukama založenýma v klíně a snažte se nákaze chřipkou vlastními silami předejít.

Dbejte na zvýšenou hygienu

V chřipkovém období je zvýšená hygiena nutností. Myjte si často ruce mýdlem. Vždy, když si na to vzpomenete, zamiřte k umyvadlu. Rukama si nesahejte na obličej. Nemněte si oči a už vůbec si je nepřikládejte k ústům. Pokud nemáte častý přístup k umyvadlu, pořiďte si dezinfekční prostředek na ruce, který seženete téměř v každé drogerii.

Vyhýbejte se místům s velkou koncentrací lidí

Vyhýbat se ve městě lidem může být trochu problém. Pokud jezdíte v MHD, jdete si nakoupit do supermarketu či chodíte do práce, není možné se styku s lidmi zcela vyhnout. Můžete však chození na taková místa alespoň omezit. Jezděte v MHD pouze, když je to nutné. Nechoďte do divadel a kin. Zamiřte pouze do práce a tam, kde nenajdete velké množství lidí. V práci si často větrejte, abyste přenos nákazy eliminovali.

Posilujte imunitu

Pokud se s nákazou setkáte, může vás ještě zachránit vaše imunita. Z toho důvodu byste ji měli v tomto období výrazně posílit. Zvyšte každodenní příjem vitaminů. V chřipkovém období byste měli doplňovat zejména vitamin C. Najdete ho v pomeranči, kiwi, mangu, papáje, brokolici či citronu. Imunitu vám ještě posílí kvalitní spánek a eliminace stresu.

Zůstaňte v teple

V chřipkovém období byste neměli prochladnout. Vaše tělo bude hůře bojovat s nákazou. Nenechte se zmást tím, že občas za okny svítí slunce a teple se oblečte. Rukavice se šálou vás navíc dokáží lépe ochránit před nákazou. Nezapomeňte každý den pít teplé čaje, které vás zahřejí. O tom, jaké potraviny vám pomohou v boji proti neustále únavě, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty