Dětské plastové nádobí vévodilo socialismu. Dnes se v tělech dětí nacházejí mikroplasty

 Retro 
05. ledna 2020 09:40 / Mirka Malá
  40
📷
3 fotografie v galerii
Dětské plastové nádobí bylo symbolem socialismu ČT
Bez dětského plastového nádobí se neobešla žádná socialistická rodina. Talíře, hrnečky, skleničky i příbory, s tím vším vyrůstaly socialistické děti. Dnes přemýšlíme o tom, že plastů mají děti až moc.

Plastové dětské talířky s pohádkovými motivy vévodily především přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Děti z nich jedly plastovým příborem a pily z plastových dětských hrnečků.

Plastová dětská výbavička nechyběla prakticky v žádné socialistické rodině a mnozí ji ještě i dnes mají doma. I když ji už nepoužívají, nechtějí ji vyhodit, protože představuje určitou sentimentální nostalgii. Ve skutečnosti dětské socialistické plastové nádobí bylo jen předvojem pro plastové šílenství dnešní doby.

Z Německa totiž přišlo varování, že v tělech dnešních dětí se nacházejí stále vyšší hladiny vedlejších produktů plastů a mikroplastů. Podle odborníků je situace nebezpečná a zdraví a vývoj dětí je opravdu ohrožen.

Vedlejší produkty z plastů mají mnoho nežádoucích účinků. Například narušují hormonální funkce, což může vést k obezitě, u dětí dokonce i ke zpomalení vývoje.

Odkud mikroplasty v těle dětí pocházejí, je jasné. Z hraček, oblečení i plastového nádobí, které se stále používá dodnes.

Výsledky německé studie jsou alarmující. Mikroplasty byly nalezeny v 97 % vzorků moči a krve u zhruba 2 500 testovaných dětí mezi třemi až sedmnácti lety. Týdeník Der Spiegel pak výzkum publikoval. „Naše studie jasně ukazuje, že plastové části, kterých se nyní produkuje stále více, se v lidském těle objevují častěji,“ uvedla Marike Kolossa-Gehring, jedna z autorek studie. Dále čtěte: Umakart byl ikonou socialistických koupelen. Po revoluci se přestal vyrábět.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve