Jak poznáte, že má vaše dítě ADHD

 Děti 
16. února 2020 07:24 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Porucha ADHD je u dětí stále častější Depositphotos
Porucha pozornosti s hyperaktivitou nazývaná ADHD patří mezi stále častější vývojové neurologické poruchy, které se projevují již od dětství. A není dobré ji podceňovat. Až v 50 procentech případů totiž přetrvává i do dospělosti.

Příčina vzniku ADHD je neznámá, ale je tu několik možných spouštěčů této poruchy. Často souvisí s geny a dědičností a rovněž s abnormálním vývinem nervového systému. V této souvislosti se stále častěji mluví o vyšším věku otců a enviromentálních dopadech.

ADHD lze rozpoznat už v druhém roce věku dítěte

Projevy této poruchy se liší u každého dítěte a rovněž také podle pohlaví. Obecně odborníci konstatují, že chlapci jsou často hyperaktivní a neposední, zatímco dívky jsou zase spíše tiché a zádumčivé se sklony k nepozornosti a dennímu snění.

Rozhodně by rodiče měli zpozornět ve chvíli, kdy u svých malých dětí pozorují nejčastější příznaky ADHD, mezi něž patří výrazné potíže se soustředěním a udržením pozornosti, fantazírování, problémy s následováním pokynů, kdy dítě budí dojem, že neposlouchá. Dále rovněž problémy s organizováním úkolů a činností dětí, časté ztrácení věcí, neposednost, upovídanost, vyrušování a skákání druhým do řeči, netrpělivost.

O své děti se ale nemusíte bát v případě, kdy sice nezvládají školní učivo, ale jejich vztahy doma s rodinou a kamarády jsou standardní. Totéž platí i u dětí, které jsou sice hyperaktivní a nesoustředěné, ale jejich známky a kontakty s ostatními dětmi  jsou v pořádku.

Pokud máte podezření, že vaše dítě by mohlo mít ADHD, určitě neváhejte s návštěvou lékaře. Standardní terapie pro děti trpící ADHD zahrnuje léky, vhodné vzdělávání, trénování disciplíny a psychoterapii. ADHD sice nelze vyléčit, ale její projevy se dají maximálně zmírnit.

V případě, že rodiče léčbu dítěte s ADHD podcení, je velmi pravděpodobné, že jeho porucha ovlivní i jeho dospělý život a vztahy v něm. Právě do dospělého života si neléčené děti s ADHD přinesou psychické problémy, které mohou přejít až ve vážná psychická onemocnění typu bipolární poruchy, nízké sebevědomí a v neposlední řadě také problémy s navazováním a udržováním vztahů. V mnohých případech mají v dětství neléčení dospělí s ADHD sklony k alkoholismu a užívání drog. Dále čtěte: Jaký vliv má vysoký věk otce na zdraví dítěte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty