Nepodceňujte hladinu draslíku. Může vás ovlivnit víc, než si myslíte

 Zdraví 
14. února 2020 11:36 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Významným zdrojem draslíku jsou banány a další ovoce a hlavně zelenina Depositphotos
Draslík je třetí nejzastoupenější minerál v našem těle. Není proto divu, že má za úkol mnoho věcí. Jeho nedostatek může být kritický, takže je dobré vědět, jak jeho hladinu udržovat a jak poznat, že jej máme málo.

Draslík funguje v našem těle jako elektrolyt, protože se dobře rozpouští ve vodě a účastní se spousty chemických reakcí. Velká část draslíku se nachází uvnitř buněk. Jedná se až o 98 % přítomného množství draslíku. Z tohoto množství je asi 20 % ve svalech a zbytek v játrech, kostech a červených krvinkách.

Co draslík v těle působí

Draslík se zapojuje spolu se sodíkem do regulace množství vody v organismu. Je potřebný pro vedení nervových impulsů, je zásadně důležitý pro správné fungování svalů. Řada zdravotních obtíží může být způsobena nízkou hladinou draslíku nebo tím, že tělo s draslíkem špatně pracuje. Příkladem může být třeba vysoký krevní tlak, špatná srdeční činnost, zadržování vody v těle, osteoporóza, ledvinové kameny, některé nervové obtíže. Ne vždy se ví, že nízká hladina draslíku může mít vliv na soustředění i paměť. Zatímco se často hovoří o potřebě hořčíku, vitaminu C a dalších prvků, o draslíku se často neví. Ke škodě lidského zdraví. Vždyť vysoký krevní tlak trápí tolik lidí a mnoho lidí také umírá na jeho komplikace, včetně obávané mozkové mrtvice.

Kde se draslík ztrácí

Draslík je třeba do těla průběžně dodávat, neboť se také průběžně ztrácí. Podobně jako jiné prvky i draslík je vylučován močí a potem. Při vedrech, fyzické práci a sportu se z těla ztrácí značné množství tohoto potřebného prvku a tím může docházet ke vzniku nejrůznějších problémů. Na pozoru by se proto měli mít lidé těžce pracující i sportovci. Samozřejmě i ti, kdo se nadměrně potí. K nedostatku draslíku se můžete propracovat i při nemoci, kdy se cíleně potíte pro snížení horečky.

Odkud draslík do těla načerpat

Než sáhnete po potravinových doplňcích, měli byste jít cestou přirozenou a přírodní. Draslík přijímáme potravou. Hojně je zastoupen v zelenině, ovoci a celozrnném pečivu. Náš denní příjem draslíku by se měl pohybovat od dvou do tří a půl gramu. Nedostatek tohoto prvku v populaci je hodně dán nevhodným stravováním, zejména nedostatkem zeleniny. Denně byste jí měli sníst asi kolem půl kilogramu.

Co když má člověk potíže s trávením

Hodně lidí si stěžuje na to, že nemůže sníst tolik zeleniny, protože jim zelenina způsobuje trávicí obtíže. V takovém případě je dobré přijímat alespoň takovou zeleninu, která vám nevadí a doplňovat draslík vyšší konzumací banánů, ovesných vloček a dalších produktů racionální výživy. Draslík je také bohatě zastoupen v bílých fazolích, kde je přes 500 mg na 100 gramů potraviny.

Nezanedbatelným zdrojem draslíku jsou i vařené brambory, červená řepa, pomeranče i pomerančový džus. Abyste pokryli denní potřebu pomocí banánů, museli byste jich sníst deset. Naproti tomu tři velké brambory vařené ve slupce už by mohly denní příjem zajistit. Brambory mají i řadu jiných zdravotních benefitů, což si můžete přečíst třeba v článku zde. Jejich problémem ale je velké množství škrobu a jeho negativní dopad na tělesnou hmotnost. Doporučujeme proto prohlédnout podrobné tabulky s obsahem draslíku a vybrat si takové potraviny, které vám budou chutnat a zdravotně vyhovovat.

Další doporučení

Jestliže se cítíte unaveně, jste bez důvodů nervózní, máte vysoký krevní tlak, špatně spíte, objeví se u vás nečekaně hypoglykémie, špatně se vám dýchá, máte nepravidelný tep, může být na vině právě draslík. Při snaze zajistit jeho příjem se zaměřte hlavně na zeleninu a některé ovoce. Jeho obsah můžete v potravě zvýšit i způsobem přípravy. Neloupaná zelenina obsahuje draslíku více. Také můžete vařit zeleninu v páře, aby se draslík zbytečně nevyplavoval do vody.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve