Měsíček lékařský pomáhal odpradávna. Vyrobte z něj snadno skvělou mast

 Zdraví 
04. září 2019 18:52 / Jana Jančová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zkuste účinky měsíčku lékařského s vlastní mastí Shutterstock
Měsíček lékařský byl v dávné minulosti považován za bylinu, která má magické účinky. Kromě toho byla tato rostlina se žlutým okvětím hojně využívána i pro své hojivé účinky.

Mast, která pomůže léčit například atopický ekzém, je snadná na přípravu.

Skvělý pomocník při kožních problémech

Velmi dobře pomáhá při drobných poraněních, bolestech okolo nehtů, což také mohlo dát základ jeho slovenskému pojmenování (nehtík lékárský). Měsíček lékařský má květy, které lze čerstvé přidat i do salátů.

Měsíčková mast by neměla chybět v žádné domácnosti

Jedním z nečastějších lékařských využití této byliny je i měsíčková mast. Ta pomáhá vyléčit těžko se hojící rány, vředy, opuchliny, omrzliny, přeleženiny i popáleniny. Velmi dobře účinkuje i při kožních problémech, ekzémech, zánětech žil nebo i proti plísni na nohou. Navíc si ji lze snadno vyrobit i doma.

Vyrobit mast z měsíčku lékařského lze snadno

Připravte si sádlo nebo lékařskou vazelínu (seženete v lékárně) a květy měsíčku, buď čerstvé nebo sušené. Pomůckou pro vás může být hrníček jako odměrka. Jeden hrnek masti a jeden měsíčkových květů.

Mast nebo vazelínu rozpusťte do tekutého stavu. Poté do něj vsypte květy měsíčku a promíchejte. Nechejte vychladnout a poté týden ve tmavé místnosti uležet.

Zahřívejte, míchejte, vyplatí se to!

Během tohoto procesu mast několikrát zahřejte, promíchejte a nechte ztuhnout. Docílíte tím uvolnění většího množství látek, které měsíček lékařský obsahuje. Po tomto procesu naposledy mast zahřejte do tekutého stavu a tekutinu přeceďte přes plátýnko nebo gázu do připravené nádoby. Dobře uzavřete sklenici s tekutou mastí a nechte opět vychladnout ve tmavé místnosti. Při dobrém skladování, dobře uzavřené sklenice vydrží ve tmavé místnosti i více než půl roku. Dále čtěte: Čertovo lejno: Pozitivně působí na naše zdraví a pokrmům dodá úžasnou chuť.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve