Marečku, podejte mi pero! Film z dob tuhého socialismu se vysmíval tehdejšímu systému

 Retro 
17. února 2020 07:15 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hliník je čestným občanem města ČT
Komedie Marečku, podejte mi pero!, je dodnes jedním z nejoblíbenějších filmů sedmdesátých let. I přes fakt, že se točil v dobách tuhého socialismu, se vysmíval tehdejšímu systému. A hlášky z filmu doslova zlidověly.

Na počest této legendární komedie vzniklo v roce 2006 v Humpolci muzeum s názvem Hliníkárium a o čtyři roky později dokonce ve městě byla odhalena pamětní deska na počest slavného občana Hliníka.

Za vším je samozřejmě slavná filmová hláška Zdeňka Srstky "Hliník se odstěhoval do Humpolce."Hliník byl student večerní průmyslovky, který se nikdy neobjevil a přestože Zdeněk Srstka pravidelně hlásil, že se odstěhoval do Humpolce, byl Hliník neustále zapisován do třídní knihy.

Hláška o Hliníkovi je ale jen jednou z mnoha, díky kterým se komedie Marečku, podejte mi pero!, stala tak slavnou. Dodnes na sociálních sítích kolují slavné hlášky z filmu, například "Já když se holím, tak krvácím", nebo "Sejdeme se na hřbitově" či "Já když kouřím, tak zvracím."

První role pro Tomáše Holého

Komedii Marečku, podejte mi pero! natočil režisér Oldřich Lipský v roce 1976 a s humorem popisuje tehdejší večerní zvyšování kvalifikace dělníků z továrny na výrobu zemědělských strojů. Scénaristy byli Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak.

Film mimo jiné obsahuje i nejznámější tlumočnickou scénu československého filmu. Jde o frázi "metelesku blesku", která se ve filmu objevuje ve chvíli, kdy do továrny zavítá rumunská delegace.

Ve scéně dílenský mistr Kroupa při návštěvě rumunské delegace odhání podlézavého podřízeného Hujera slovy „Hujere, jděte si po svejch!“, a tlumočník ji přeloží slovy „Hujer, metelesku blesku!"

V komedii Marečku, podejte mi pero!, se také vůbec poprvé objevil malý Tomáš Holý. Byla to sice náhoda, ale prakticky odstartovala jeho slavnou, ale bohužel krátkou hereckou kariéru. Bylo mu tehdy necelých osm let.

Po dokončení filmu začal režisér Oldřich Lipský připravovat svůj další film Ať žijí duchové!. Ze spolupráce s malým talentovaným hercem byl tak nadšený, že mu v něm nabídl roli. A tím z něho udělal tehdejší dětskou filmovou hvězdu. Dále čtěte: Z druhého socialistického seriálu Tři chlapi v chalupě se dochovaly jen tři díly.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47