Vitaminů není nikdy dost aneb využijte sílu křenu

Studená křenová omáčka je výborná s knedlíkem
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Zdraví 
05. února 2020 11:02 / Depositphotos
  0   0
Křen selský je vytrvalá bylina dorůstající až 1 metr vysoko. Nejdůležitější je kořen štiplavé chuti, až 60 cm dlouhý. Daří se mu na otevřeném slunečném místě v lehké, dobře zkypřené a pokud možno vlhké úrodné půdě. Sbírají se listy a kořeny.

Křen má vynikající léčivé účinky, výborný je ale také v kuchyni. Po všech stránkách je nejlepší konzumovat křen syrový, čerstvě nastrouhaný. Tehdy plně využijeme všechny cenné látky v něm obsažené.

Strouhaný křen s jablky i bez je u nás asi nejvíc spojený s klasickou zabijačkou, má zásadní úlohu při doladění ovaru, uzeného masa, klobás či párků. Dá se s ním posypat chléb s máslem či sýrem, vajíčka uvařená na hniličku nebo zeleninové saláty. Hodí se k masu, rybám, oblíbené jsou také křenové omáčky, teplé i studené, křenové pomazánky nebo náplně.

Významné místo má křen při zavařování a nakládání zejména červené řepy, okurek, paprik a zelí, protože má konzervační účinky. Mladé, nadrobno nakrájené listy se přidávají do zeleninových salátů, které příjemně okoření, oblíbené jsou také do zelí, pomazánek, nebo jako hlavní přísada do křenové omáčky. Zkrátka jeho užití je velmi rozsáhlé.

Křen je velmi bohatým zdrojem vitaminu C, karotenů, minerálů (železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor) a antibakteriálních látek. Obsahuje také silice a glykosidy. Křen se v lidovém léčitelství používá i na akné. Čtěte zde. Zkuste si podle našich receptů něco uvařit sami a dáte nám za pravdu.

Domácí recepty

Koření: Ke koření používáme čerstvý, jemně nastrouhaný kořen. Velmi oblíbená je hustá studená omáčka, připravená z nastrouhaného křenu, soli a octa, s přísadou jablek, cukru a hovězího vývaru. Používá se jako příloha k vařenému masu. Samotný nastrouhaný křen se skvěle hodí k uzeninám. Pochoutkou je také křen smíchaný se šlehačkou a strouhanými ořechy jako příloha k šunce. Používá se také k přípravě křenové hořčice.

Suroviny

  • 150 ml bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • 4 lžíce čerstvého křenu
  • sůl a cukr podle chuti
  • citronová šťáva
  • 150 ml šlehačky
  • 1 balení mladé řeřichy

Postup

Kousek křenu oloupeme a nastrouháme najemno na struhadle, jogurt důkladně promícháme s majonézou, nastrouhaným křenem, troškou cukru, citronovou šťávou a podle chuti osolíme, mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Vychlazenou smetanu ušleháme do polotuha a zlehka ji přimícháme do omáčky, podáváme s lístky mladé řeřichy jako doplněk ke smaženým zeleninovým pokrmům, masu, rybám apod.

Pikantní červená řepa s křenem

Suroviny

  • 2 kg červené řepy
  • 2,5 l vody
  • 1 kyselina citronová
  • 7 lžic nastrouhaného křenu

Ingredience na lák:

  • 400 ml vinného octa
  • 500 ml vody
  • 4 lžíce cukru
  • 2 lžičky soli
  • 3 hřebíčky
  • 1 lžičku mletého pepře
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 cibule

Vše asi 5 minut povaříme, nakonec přidáme 1 balíček pomůcky na konzervování.

Postup

Očištěnou řepu vložíme do hrnce s vodou a kyselinou citronovou a vaříme asi 35 minut, scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme, přidáme křen a řádně promícháme. Rozdělíme do zavařovacích sklenic, na řepu nalijeme lák a sklenice uzavřeme. Na plechu zalitého asi 3 cm vsrtvou vody sterilizujeme v troubě při teplotě 95 °C 40 – 50 minut.

Křen od babičky  

Je výborný na zabíjačku, ke klobásám, ale i do omáčky, jen si při přípravě receptu trochu zaslzíte.

Suroviny

  • slunečnicový olej  
  • sůl
  • cukr moučka
  • 1 čerstvý křen
  • 2 lžíce
  • ocet
  • hrneček horkého vývaru 
  • voda
  • ocet 8%

Postup

Křen omyjeme a necháme ponořený den ve studené vodě s octem. Nastrouháme do misky, ve které je ocet, aby nám křen nečernal, při strouhání promícháváme. Spaříme hodně horkým vývarem, ne náhražkou, a dochucujeme cukrem, octem, osolíme a oleje přidáme tolik, aby se křen pěkně leskl a nebyl suchý. Dáme do sklenic a uzavřeme.

Část křenu můžeme dochutit nastrouhaným jablkem nebo ušlehanou šlehačkou. Křen od babičky ve sklenici vydrží velice dlouho, nekazí se.

Křenová omáčka

Suroviny

  • 2 lžíce strouhaného křenu nebo krenex
  • 1x smetana
  • hrnek mléka
  • hladká mouka
  • ocet
  • sůl
  • cukr

Postup

Do vroucího osoleného mléka vmícháme smetanu, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku. Chvíli povaříme, dle chuti přikyselíme, osladíme a osolíme. Nakonec vmícháme buď nastrouhaný křen a podáváme s knedlíkem a vařeným nebo uzeným masem.

Křenová pomazánka

Suroviny

  • křen
  • máslo
  • hořčici
  • strouhaný sýr
  • půl lžičky mletého chilli

Vše smícháme a podáváme s čerstvým pečivem.

Hana Jordánová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Pohádková země, která vám nabízí exotiku, rozmanitou přírodu i nečekaně krásné pláže

Dům a zahrada

Vyberte s předstihem solární sprchu. V létě se na zahradě bude hodit

Bydlení

Skladování nádobí do myčky má svá pravidla. Je důležité je dodržovat

Zavřít reklamu