Dobré tipy, jak omezit pocení. A jako bonus návod na výrobu přírodního deodorantu

 Zdraví 
02. srpna 2019 19:00 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Přírodní antiperspirant dobře funguje Shutterstock
Venku je vedro a my se potíme. Někdo méně a někdo více. Dá se s tím něco dělat? Máme několik zaručených tipů, které vám v letních vedrech pomohou.

Pocení je způsob, kterým se tělo snaží ochladit. Pot, který se odpařuje, totiž zanechává pokožku pod sebou chladnější, což vede k ochlazení celého organismu. Proto se například tolik nepotíme, když jsme vystaveni proudu vzduchu. Díky proudícímu vzduchu jsme ochlazováni a pocení není tolik zapotřebí.

Tekutiny

Nebojte se přijímat tekutiny. Naopak vám pomohou omezit pocení. Důležité je nepít příliš horké nebo naopak ledové nápoje. Ale přiměřeně chladná voda nebo vystydlý čaj mohou pomoci. Zejména se hodí čaj zelený, obzvlášť matcha, který stahuje póry. Zelené čaje obsahují navíc mnoho látek, které odstraňují z těla toxiny. A právě toxiny vedou ke zvýšenému zápachu potu. Nevhodné z hlediska pocení je pivo a další alkoholické nápoje. Také káva nepůsobí právě příznivě.

Jezte lehká jídla

Konzumace těžkých jídel v nadměrném množství – to je určitě způsob, jak své problémy s pocením zvýšíte. Naopak když budete jíst hodně rajčat, okurek a salátů, pak se vaše problémy zmenší. Hodí se také melouny, jahody a broskve.

Mějte dost vitaminů

Na omezení produkce potu se podílejí také vitaminy. Zejména vitamin C a vitaminy řady B jsou v této věci nezastupitelné. Prospívají též některé minerály, konkrétně hořčík a vápník. Když budete jíst dostatečně vyváženou stravu, budete jich mít určitě dost. Pokud ale máte pochybnosti, není na škodu občas doplnit minerály i formou tabletek z lékárny.

Byliny

I mezi bylinami najdete mnoho takových, které vám pomohou s nadměrným pocením. Výborná je šalvěj, kterou ale nelze užívat dlouhodobě. Můžete si z ní udělat odvar, ve kterém si opláchnete tělo. Také přeslička v koupeli je vhodné řešení, zvlášť proti pocení rukou a nohou.

Domácí antiperspirant

Základem domácího antiperspirantu by měla být vždy jedlá soda, která má schopnost neutralizovat nepříjemný zápach. Smíchejte ji s kokosovým olejem a podle možností přidejte trochu kukuřičného škrobu a nějaký vonný olej. Příjemná je například vůně levadule. Tento přírodní způsob dobře funguje. Jen počítejte s tím, že se může snadno přenést na oblečení. Používejte tedy v kombinaci s takovým, ze kterého se dobře vypere. O problémovosti chemických antiperspirantů se můžete dočíst třeba zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve