Jak se zdravě a chutně vypořádat s nadúrodou cuket

 Zdraví 
02. srpna 2019 11:17 / Bronislava Silná
  0
📷
7 fotografií v galerii
Používejte cukety co nejčastěji, jsou lahodné a zdravé Shutterstock
Cukety rostou. Teplé a místy i vlhké počasí jim přeje. Někteří pěstitelé hlásí vysloveně nadúrodu. Přinášíme proto několik osvědčených tipů, co s cuketami, abyste se jimi nepřejedli.

Cuketa je stále více oblíbená zelenina, která má řadu zdravotních benefitů. Je vhodná do různých redukčních diet a hodí se ji přidávat do různých pokrmů. Pro inspiraci doporučujeme některé z nich, abyste měli lepší škálu využití této výborné zeleniny.

Pečená cuketa

Ať už budete péct cuketu samotnou nebo s další zeleninou, vždy bude chutná. A pokud na ni použijete své oblíbené koření, chybu rozhodně neuděláte. Výhodou tohoto způsobu úpravy je relativně dietní příprava s minimem tuku. Na rozdíl od smažené cukety zde není žádný trojobal, a tedy žádné prázdné kalorie. Cuketa také dokáže odlehčit zapékané brambory.

Dušená cuketa

Tato úprava se hodí do mnoha pokrmů. Cuketu můžete přidávat k zelenině na čínský způsob, můžete ji také podusit jen tak se solí a česnekem nebo ji dochutit i jinak. Cuketa je rychle měkká, proto se hodí třeba i pro jídla vařená v páře, kdy si zachová největší množství zdraví prospěšných látek, a přitom nemá mnoho kalorií.

Cuketové zelí

Nastrouhanou cuketu vydusíme, osolíme a okyselíme. Zkuste ji nezahušťovat, abyste zbytečně nezvyšovali obsah sacharidů. Také se vyhněte zbytečnému doslazování. Je to naprosto zbytečný a nedobrý zvyk dávat cukr i tam, kde nemá co dělat. Navíc, cuketa je přirozeně mírně nasládlá, a zelí má být především kyselé.

Cuketové čatní

Cuketa může být spolu s další zeleninou skvělým základem pro výrobu čatní. Velmi jednoduchý recept předpokládá dušení nahrubo nastrouhané cukety orestované na cibulce s česnekem a rajským protlakem. Lze podle chuti přidávat kari nebo sójovou omáčku. Pokud čatní sterilujete, budete mít zásobu na delší dobu.

Cuketové placičky

Chcete si dát něco méně zdravého, ale přece jen ne příliš? Pak zkuste cuketové placičky, které připravíte podobně jako bramboráky. Místo brambor bude nastrouhaná cuketa a místo mouky zahustěte směs rozemletými ovesnými vločkami. Kořenit vše můžete stejně jako bramboráky a uvidíte, že si lehkost těchto placiček zamilujete. A abyste věděli, proč jíst cuketu, přečtěte si třeba článek zde, který má informace o její zdravotní prospěšnosti.

Cuketové špagety

Pomocí spirálového kráječe na zeleninu si uděláte "špagety" i z cukety. Tuto zeleninu najdete v létě téměř v každé zahrádce. Cuketa je chuťově nevýrazná, proto je jako náhrada těstovin zcela ideální. Vynikající je v kombinaci se cherry rajčaty a mini mozzarellkami. Recepty na lilkové lasagne či květákovou rýži najdete zde.

Cuketové chipsy

Na tenké plátky nakrájená kolečka cukety, rozložená na plech vyložený papírem na pečení, osolená, pokapaná olivovým olejem, v troubě upečená. Cuketové chipsy pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 15 minut. Náš tip: Cukety lze dochutit prolisovaným česnekem, chilli kořením.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47