Zdravotní účinky zeleného čaje, o kterých jste možná nevěděli

 Zdraví 
24. října 2018 08:34 / Bronislava Silná
  0
📷
6 fotografií v galerii
Zelený čaj dobře působí na mnoho zdravotních obtíží  Shutterstock
Zelený čaj je velmi zdravý nápoj. Víte ale přesně, na co všechno vám poslouží? Přečtěte si náš článek a budete se možná divit.

Zelený čaj má dlouhou tradici. Spolu s čajem bílým patří k tradičním asijským nápojům, ale jeho obliba se přenesla i do Evropy. Všichni tušíme, že je zdravý. Obvykle spojujeme jeho účinky s posilováním imunity. Zdaleka to ale není jediný účinek zeleného čaje. Možná, kdybyste věděli, co všechno zelený čaj v našem těle působí, pili byste ho už dávno mnohem víc.

Imunita a rakovina

Pro svůj obsah antioxidantů, tedy zejména katechinu a vitaminu C, je zelený čaj opravdu mocným nástrojem pro posilování naší imunity a odstraňování volných radikálů z těla. Pravidelným pitím zeleného čaje můžeme významně snížit riziko vzniku rakoviny. Pokud onemocněním trpíme, určitě léčbu konzumací zeleného čaje podpoříme.

Krevní cukr a nadváha

Zelený čaj má také schopnost zastavit přeměnu škrobů na glukózu. Tím pádem snižuje hladinu krevního cukru po konzumaci potravin s obsahem škrobu, což jsou například brambory, ale také kukuřice a mnoho dalších produktů. Tím nejen pozitivně ovlivňuje život diabetiků, ale také snižuje riziko nadváhy. Vyšší obsah krevního cukru ale může způsobit i řadu dalších problémů. Přečíst si o tom můžete třeba zde. Zelený čaj je zkrátka mocnou zbraní proti tloustnutí i dalším obtížím.

Povzbuzující účinky

Mnoho lidí pije pro povzbuzení kávu. To nemusí být špatně. Kvalitní káva je také prospěšná pro naše zdraví. Ale ne každému káva vyhovuje a někdy je lépe zařadit i z ostatních zdravotních důvodů místo kávy právě zelený nebo bílý čaj. Černý čaj má účinky slabší, ale také se dobře hodí. Povzbudivé působení je dáno obsahem kofeinu. Pokud tedy máte problém přímo s kofeinem, měli byste se zelenému čaji vyhnout.

Dezinfekční účinky

Zelený čaj obsahuje řadu látek, které působí proti různým bakteriím. Díky tomu má význam pít zelený čaj při různých infekcích horních cest dýchacích. Pitím tohoto nápoje také zlepšíte stav své ústní dutiny, vedle zlepšeného stavu dásní zjistíte, že je zelený čaj účinným prostředkem proti zápachu z úst. Antibakteriální účinky čaje se projeví i v jeho působení ve střevech a žaludku. Zelený čaj zlepší vaše zažívání a omezí různé trampoty s průjmy a dalšími potížemi.

Infarkt a mrtvice

Pití zeleného čaje má velký význam pro stav našich cév. Při pravidelné konzumaci se sníží riziko mrtvice a infarktu.

Kocovina

Na závěr jedna perlička. Zelený čaj je mocný prostředek proti kocovině. Můžete klidně zapomenout na řadu starých rad v podobě kyselých okurek, káv a acylpyrinů. Pokud se po oslavě necítíte dobře, uvařte si silný zelený nebo bílý čaj. Pomalu popíjejte a uvidíte, že se budete během chvíle cítit lépe.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím