Jste citliví na lepek? Tohle vám pomůže

 Zdraví 
20. října 2018 10:08 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Počet nemocných, kteří si stěžují na časté bolesti břicha a nevolnost, raketově přibývá Shutterstock
Moc se o tom nemluví, ale je to tak. Poslední roky raketově stoupá počet nemocných, kteří si stěžují na časté bolesti břicha a nevolnost. Pokud to trvá už opravdu dlouho, rozhodně byste měli navštívit lékaře. Může totiž jít o velmi záludnou nemoc – celiakii. Jak se jí zbavit?

Nemoc, při které je pro vás tabu mouka a v podstatě všechno z ní vyrobené, je velmi nepříjemná. Už také proto, že následná léčba je v podstatě celoživotní. Jde vlastně o to, že působením lepku dochází ke změně povrchu sliznice tenkého střeva, mizí zde mikroklky a klky. Následkem toho se povrch tenkého střeva snižuje, s tím se zmenšuje jeho schopnost trávení a vstřebávání živin. A řešení? Existuje pouze jediné – přísně dodržovat bezlepkovou dietu.

Zlobivý lepek

Lepek je zjednodušeně řečeno směs bílkovin obsažená v obilných zrnech. Nesnášenlivost vzniká právě na onu bílkovinu. Ta má u každé obilniny jiný název. U pšenice se nazývá gliadin, u ječmene hordein, u ovsa avenin a u žita sekalin. Při bezlepkové dietě je tedy nutné vyloučit ze stravy pšenici, žito, oves a ječmen a výrobky z nich. Nejnovější poznatky považují oves za povolený, ale musí být bezpečně čistý už z pole. Lepek ale určitě nenajdete například v bramborách, rýži, kukuřici, pohance, sóji, luštěninách, amaranthu, prosu (jáhly).

Pozor na příznaky

Pokud si říkáte, že se vás to netýká, tak se nenechejte mýlit. Často se sice říká, že nemoc je vrozená nebo vzniká pouze u malých dětí. Ovšem není tomu tak. Celiakie se může objevit klidně i ve 20 nebo 50 letech. Neexistuje pro ni žádná věková hranice, za kterou by už nesměla. A jak ji poznáte? Typickými příznaky této nemoci jsou průjem, plynatost, křeče a pokles hmotnosti nebo únava. A také nafouklé břicho. Pokud to však není lepkem, pak to může být i nadýmáním

U malých dětí se celiakie nečastěji objevuje brzy poté, co jim byla prvně podána strava obsahující lepek - krupicová kaše, piškoty či polévky zahuštěné moukou. Mrňata pak začnou trpět průjmy, mají objemnou, nápadně zapáchající stolici a trpí bolestmi v bříšku, které se začíná nepřirozeně zvětšovat. Ztrácejí chuť k jídlu, jsou často plačtivé a mrzuté, ubývají na váze a málo rostou. Může se také projevit anémie z nedostatku železa.

U starších dětí a u dospělých často propuká onemocnění po zátěži. Většinou to bývá obyčejná, leckdy i naprosto nezávažná nemoc a u žen někdy i těhotenství. Kromě typických příznaků se může objevit zvracení, snížená chuť k jídlu, anémie, osteoporóza, zvýšená kazivost zubů, bolesti kloubů, deprese nebo únava.

Alergie nebo přecitlivělost?

Pravdou je, že spoustu dospělých, kteří mají pocit, že si na ně tahle nemoc zasedla, vlastně netrpí celiakií jako takovou, ale pouze přecitlivělostí na lepek. To je o něco „lepší“ diagnóza. Poznáte to jednoduše tak, že je vám po jídle s lepkem špatně, cítíte se unavení a přetažení, nadýmáte se, případně máte průjem nebo křeče v břiše. Můžete i pociťovat bolesti kloubů. V každém případě byste si měli nechat zjistit, co se ve vašich střevech odehrává.

Zvolte léčbu

Lékař provede případná vyšetření a podle toho vám nasadí vhodnou dietu. Hlavním požadavkem bude pochopitelně vyloučení lepku ze stravy. Faktem je, že tím se vám sice uleví, ale stále neřešíte onen hlavní problém, který u vás vznikl. Podle moderní medicíny je samotná příčina celiakie totiž bohužel trvalá a ještě ani v dnešní době není léčitelná.

Čínská medicína?

Podle tradiční čínské medicíny nejde v tomto případě o nic jiného, než o různé formy energetického deficitu na úrovni dráhy sleziny. Ovšem pozor – neznamená to, že byste snad měli nemocnou slezinu na úrovni konvenčního lékařství. Slezina z pohledu čínské medicíny totiž odpovídá za trávení. Její energetická rovnováha se pak projeví právě trávicími potížemi. A jaká bývá původní příčina?

Vrozená dispozice, nezdravá výživa, stres, životní styl či opakované užívání antibiotik nebo hormonů (včetně hormonální antikoncepce). Všechno toto výše uvedené vlastně „ochlazuje“ trávicí systém a vyčerpává yang energii sleziny. Narušením vztahu mezi slezinou a žaludkem se pak zhoršuje využitelnost živin z potravy. Léčbou je pak kombinace diety a terapie pomocí bylin tradiční čínské medicíny.

Bylinky pro celiaky

Jako další podpůrnou léčbu je možné vyzkoušet bylinky. Konkrétně ty, které působí přímo na tenké střevo a ozdravují jej. Mezi takové patří:

  • Čekanka - obsahuje glykosidickou hořčinu intybin (reguluje činnost trávicí soustavy a ovlivňuje činnost jater, slinivky a krevní soustavy) a inulin.
  • Česnek - antibiotické látky obsažené v česneku dokážou zabíjet škodlivé mikroorganismy v celém zažívacím traktu. Navíc střeva krásně „pročistí“. Pomůže zbavit se různých katarů a infekcí žaludku a střev.
  • Zelený čaj - obsahuje třísloviny, které pomáhají při trávení a zažívání.
  • Jitrocel kopinatý - při zánětlivých procesech v žaludku a střevech užívejte 3x denně 20 minut před jídlem jednu polévkovou lžíci čerstvé jitrocelové šťávy.
  • Růže stolistá – léčí zánětlivá onemocnění. I ve střevech.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve