Obyčejné potraviny, které působí na naše tělo velmi blahodárně

 Zdraví 
12. října 2018 10:54 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Běžné potraviny, které bychom měli jíst častěji Shutterstock
Po tomhle touží lidé už od pradávna – najít něco, co jim zajistí pevné zdraví a dlouhý život. I když lidstvo stále hledá, některé omlazující potraviny jsou dávno známé. Možná, že je máte doma. Tak si je dejte třeba dnes k večeři.

Jsou zdravé, chutnají a pomáhají udržet naši krásu i mládí. Navíc patří mezi běžné potraviny, které využíváme skoro každý den. Dejte si je i dnes, avšak s vědomím, že pro sebe děláte opravdu to nejlepší.

Med

Vyrábějí ho včely z rostlinného nektaru a je považován za nejlepší alternativní sladidlo. Ovšem nejen pro oslazení čaje je tato blahodárná látka vhodná. Co to je vlastně med? Jde o směs vody a oligosacharidů (jednoduchých cukrů). Čím je med průzračnější, tím více fruktózy je v něm obsaženo. Oproti klasickému cukru má také výhodu, že není tolik kalorický. Jako přírodní léčivo jej používali už staří Řekové a Římané.

Obsahuje široké spektrum vitaminů a minerálů. Nechybí mateří kašička, bílkoviny nebo aminokyseliny. Díky svému složení je prevencí nemocí kardiovaskulárního systému, tedy i srdce. Pomáhá při chřipce a nachlazení. Je i jejich skvělou prevencí. Užívejte ho při kašli, bolavém žaludku, nemocech střev, jater, ledvin či močového ústrojí. Med pomáhá rovněž snižovat vysoký krevní tlak. Lžičku medu před spaním si dejte v případě, že jste vystresovaní nebo unavení z práce. Při vnějším použití pak léčí rány i popáleniny.

Kvasnice

Jde o největší přírodní zdroj vitaminu B. Těžko byste hledali lepší zdroj. Jsou dokonce doporučovány v případě, že trpíte nedostatkem vitaminu B (přepracovanost, únava, stres, nervové vypětí). Zároveň jsou vhodné při rekonvalescenci nejen po běžných nemocech, ale také po operacích. V těle působí tak, že snižují nadměrné vylučování vody do střev při infekčních průjmech.

Zároveň také zmírňují průběh průjmů. Pokud vám klasické kvasnice nechutnají, přesto máte pocit, že by je vaše tělo potřebovalo, jsou v lékárnách a prodejnách zdravé výživy k mání takzvané pivovarské kvasnice slisované do tablet.

Ochutnejte kvasnicovou pomazánku

Přísady:

  • 3 cibule
  • 1 lžička soli
  • půl lžičky mletého pepře
  • 150 g másla
  • 500 g kvasnic
  • 2 vejce

Na másle osmahneme nasekanou cibulku, smažíme pouze doměkka (nesmí být zlatá), přidáme kvasnice. Kvasnice se rozpustí, smaží se tak dlouho, dokud se nezačne oddělovat máslo. Když se máslo začne oddělovat, kvasnice posolíme a ještě se solí 5 minut mícháme na ohni. Směs odstavíme a vmícháme 2 vejce, vrátíme zpět a ještě asi 1 minutu mícháme nad ohněm. Kvasnicovou pomazánku dosolíme a opepříme podle chuti. Kvasnicová pomazánka musí být stále hladká, nesmí se drolit. Ještě teplou kvasnicovou pomazánku natíráme na čerstvý chléb.

Káva

Zatímco dříve se mluvilo o tom, abychom se kávou zbytečně nepřetěžovali a poctivě ji zapíjeli vodou, dnes už je všechno jinak. Mýty o nadměrné dehydrataci byly už dávno vyvrácené. A nadměrné pití kávy se dlouho zkoumalo. Vědci čekali, že zjistí něco šokujícího. Ale že to bude v pozitivním slova smyslu, o tom se jim ani nezdálo. Vědci totiž došli k tomu, že čím více kofeinu pijeme, tím lépe pro naše tělo. Tedy – čím více kofeinu, tím menší riziko, že zemřeme předčasně. Další studie ještě probíhají, ale jistě je toto zajímavá informace. Ač je však káva zdravá, jsou i situace, kdy bychom si ji měli odpustit.

Jablka

Babička vždycky říkala, že jedno jablko denně nahradí lékaře. Taky zažene hlad i chutě na sladké. Jablka jsou navíc tím pravým lékem proti infekcím. Zbavují tělo jedů a zregenerují nás. Posilují imunitu, přináší lepší náladu, zahánějí chmury a pochopitelně – omlazují. Mají i jednu velkou výhodu pro lidi s cukrovkou – stabilizují hladinu cukru v krvi.

Pravidelné pojídání jablek snižuje tvorbu kyseliny močové, a tak je vhodné užívat je při revmatismu a dně. A pozor – neloupejte je. Ty nejcennější látky (vápník, hořčík, železo, draslík, fosfor, vitamin C, karoten, vláknina a nenasycené mastné kyseliny) jsou ve slupce. Tedy pokud si nekoupíte ta velká krásná jablka chemicky ošetřená. Pak výše uvedené neplatí. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve