Modrý čaj je hitem východní medicíny. Je skvělý na zdraví i krásu

 Zdraví 
04. října 2018 15:14 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Modrý čaj má doslova zázračné účinky Depositphotos
Obvykle lidé znají černý, zelený nebo bílý čaj, ale existuje také čaj modrý. Jde o velmi unikátní produkt, na který nedá východní medicína dopustit. Tento čaj má totiž blahodárné účinky na zdraví i krásu.

Hlavní a jedinečnou složkou modrého čaje jsou květy z rostliny Clitoria ternatea. Čaj je známý také pod jinými názvy, například Zvonkové víno, Motýlí hrášek či Křídla asijské holubice. Dopřát by si ho měl každý, kdo se chce těšit pevnému zdraví nebo chce vypadat mladistvě a krásně. Má zajímavou zemitou chuť podobnou zeleným čajům.

Clitoria ternatea

Podle tradiční indické medicíny je tato modrá květina jednou ze čtyř nejdůležitějších rostlin, které se starají o kondici lidského mozku. Uznávají ji ale i v čínském lidovém léčitelství.

Krásné modré květy však lidé pěstují i pro okrasu, v tropech jsou tyto květiny pěstovány jako zelené hnojení a ke zlepšování půdy. V indické medicíně využívají modré květy proti překyselení trávicího traktu, jako tonikum, diuretikum a při chronické bronchitidě. Listy a lusky slouží jako krmivo pro dobytek a nezralé lusky jsou místně používány jako zelenina. Z modrých květů je získáváno barvivo. V Malajsii se s ním obarvují rohože.

Jenže Clitoria ternatea toho umí mnohem více. Je skvělá pro zdraví i krásu.

Modrý čaj pro zdraví

Modrý čaj má velmi dobré schopnosti detoxikovat tělo a odplavit z něj volné radikály a další nežádoucí látky. Dokáže velmi dobře působit v oblasti močového ústrojí a zažívacího traktu. Je vhodný jak při klasických detoxikačních kúrách, tak ho využijete i jako nápoj na běžné každodenní pití, pokud chcete zajistit správné fungování vašeho organismu. Léčivé účinky modrého čaje jsou velmi široké:

  • Je hotovým zázrakem pro naši nervovou soustavu.
  • Tlumí příznaky astmatu.
  • Působí proti zácpě.
  • Pomáhá při nachlazení a tlumí kašel.
  • Zlepšuje náladu a bojuje proti depresivním pocitům.
  • Upravuje menstruační cyklus a podporuje plodnost u mužů i žen.
  • Má protizánětlivé účinky.
  • Pozitivně působí na správnou funkci jater.
  • Pomáhá při infekcích močových cest.
  • Doporučuje se při artritidě pro omezení bolestivosti.

Na pleť i vlasy

Pokud se rozhodnete popíjet modrý čaj, uděláte něco dobrého nejen pro své zdraví, ale i krásu. Vaše pleť i vlasy budou vyživeny, zázračný modrý nápoj také podporuje růst vlasů a zabraňuje ztrátám jejich barvy.

Modrý čaj by si měl pořídit každý, kdo chce zhubnout - obsahuje totiž látky, které napomáhají ke zrychlení metabolismu.

Také pomáhá oddálit stárnutí. Obsahuje totiž antioxidanty, hlavně pak flavonoidy. A ty bojují proti volným radikálům a zpomalují stárnutí buněk. Navíc pomáhají udržovat pokožku pružnou, čímž omezují tvorbu vrásek. 

Jak modrý čaj připravit

Příprava modrého čaje je velmi jednoduchá. Ve specializovaných prodejnách s čajem lze obvykle pořídit samotné sušené květy, ale i hotovou směs. Pokud jste začátečníci, přípravy se nemusíte obávat. Na jeden běžný šálek čaje se používá zhruba 10 – 20 sušených květů. Ty se zalijí horkou, nikoliv vařící vodou. Nechte 10 až 15 minut louhovat. Poté dostane nápoj jak svou typickou modro-fialovou barvu, tak jsou v něm i všechny důležité látky.

Při pití však doporučíme spíše střídmost. Ideální jsou 2 až 3 běžné šálky denně, které zajistí, že budete zdraví i krásní zároveň.

Čaj dokáže měnit vzhled podle přísad, které do něj přidáte. Výborně chutná například s citronem nebo mátou. O dalších čajích z neobvyklých bylin jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve