Nejrozšířenější koření vás překvapí svými schopnostmi. Co všechno o pepři nevíte?

 Zdraví 
09. října 2018 10:45 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Různé druhy pepře mají velmi podobné léčivé účinky Pixabay
Pepř je nejrozšířenější koření. Tvoří asi třicet procent obchodu s kořením. Věděli jste ale, že pepř dokáže i léčit? A že je afrodiziakum? Pokud ne, tak určitě čtěte až do konce.

Pepř dovezl do Evropy Alexandr Makedonský ze svých výbojů v Asii. Od té doby patří pepř k vyhledávanému koření a není to jen pro jeho výraznou štiplavou chuť. Velmi brzy si lidé všimli, že má i léčivé účinky. A je vlastně jedno, jestli použijete pepř černý, zelený, bílý nebo červený. Jde o různě zralý a různě zpracovaný pepř.

Pepř a metabolismus

Není žádným tajemstvím, že pepř zrychluje náš metabolismus. Této skutečnosti můžeme využít a pokud máme pocit, že začínáme přibírat na váze i když jíme stejně jako dřív, můžeme poněkud přidat pepře. Nemusíte se přitom obávat, že byste si způsobili nějaké potíže. Pokud netrpíte na žaludeční vředy nebo vám lékař nezakázal konzumaci pepře z jiných důvodů, pepř se chová spíš prospěšně. Zlepšuje i naše trávení a brání dokonce i nadýmání.

Pepř a oběhový systém

Pepř podporuje i naše srdce a celý oběhový systém. Na druhé straně ale má tendenci při vyšších dávkách zvyšovat krevní tlak. Měli bychom s ním tedy zacházet opatrně. Na jedné straně ho využívat, ale současně to nepřehánět. Jíst jedno jídlo kořeněné pepřem denně je možné. Jeho pálivost by měla být únosná a vždycky dejte na rady lékařů.

Pepř jako afrodiziakum

Už dávno si lidé všimli, že pepř působí jako afrodiziakum, tedy že probouzí sexuální touhy. Po určitou dobu ve středověku dokonce katolická církev toto koření zakazovala. Tyto účinky jsou prokázané. Souvisí to patrně s lepším prokrvením intimních částí, ale asi i s dalšími složkami tohoto koření. Ženy ocení i to, že jim pepř pomůže od menstruačních bolestí, které v některých případech mohou být velmi nepříjemné.

Pepř a nachlazení

Obecně míváme pocit, že pálivá jídla jsou vhodná proti nachlazení. V mnoha případech to je pravda a je tomu tak i u pepře. Nejde však jen o pálivou chuť, která sama o sobě může přinést určitou úlevu od obtíží spojených s nachlazením. Zelený pepř v sobě obsahuje dokonce látky, které jsou účinné proti určitým kmenům bakterií. Abyste měli z pepře největší užitek, využijte zásad správného skladování i přípravy. Detaily se můžete dočíst v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008