Podzim bez nemocí z nachlazení: Sedm bylin, které dokonale posílí náš imunitní systém

 Zdraví 
27. října 2018 08:00 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bojujte proti bacilům prevencí Shutterstock
V chladném období je potřebujeme všichni. Někdo více, jiný méně. Poznejte je sami a rozhodněte se, která léčivka je pro vás ta pravá. Nenechejte bacily, aby vás přemohly, braňte se jim – preventivně!

Zázraky neumí, ale hravě si poradí s mnohými podzimními nemocemi z nachlazení. A také budou pečovat o naše tělo, aby nás jen tak nějaký bacil nepřepral.

Echinacea

Jeden z nejznámějších a nejsilnějších stimulantů imunity je třapatka nachová neboli echinacea. Tahle bylina umí postavit do pozoru bílé krvinky – lymfocity. Ty jsou pak schopny pohltit původce infekce přímo v těle a zároveň také produkovat protilátky.

Byliny dokonce působí antibioticky. Preventivně pak umí tělo ochránit před nemocemi z nachlazení, zánětem dutin i průdušek – obojí dokonce léčí. Stejně jako chronické záněty močového měchýře a ženských pohlavních orgánů, prostaty a zánět mízních uzlin.

Aloe

Šťávu či gel z aloe vera je možné užívat jak zevně, tak i vnitřně. Zatímco zevně nám pomůže při popáleninách, omrzlinách, vyrážkách či nadměrném svědění, vnitřně umí skvěle očistit naše tělo od toxinů a jedovatých látek. Díky tomu je organismus více odolný vůči atakům z vnějšku. Zároveň má aloe silné antibakteriální, antivirové a protikvasinkové účinky. Upravuje trávení i střevní mikroflóru. Díky tomu se zařadila mezi imunitu povzbuzující látky. V tomto směru je velmi účinná.

Šípky

Šípek byl vědci a odborníky vyhodnocen jako naprosto rovnocenný partner veškerým preparátům na chřipku a nachlazení z lékárny. Navíc roste doslova na každém rohu. Případně jej má ve svém sortimentu každé bylinkářství či prodejna zdravé výživy. Šípek obsahuje obrovské množství vitaminu C, vápník a rutin. Tato kombinace je navíc přímo zázračná na paradontózu. Samotné „céčko“ pak povzbuzuje imunitní systém a chrání tělo před infekcemi.

Kopřiva

Tahle bylina umí naši imunitu pořádně „nakopnout“. Kopřiva vyčistí krev a zbaví tělo látek, které nám škodí. Díky tomuto složitému procesu je schopna nás natolik „vyčistit“, že i obranyschopnost se znovu naplno probere k životu a bude pracovat opět tak, jak má. Kopřiva mimo jiné obsahuje velké množství minerálů – vápník, hořčík, křemík či železo. A nechybí vitaminy C a B. 

Rakytník

Jde o vitaminovou bombu. Především tedy, co se vitaminu C týče. I klinické testy prokázaly, že plody, šťáva z nich i extrakt ovlivňují funkci žaludku, sleziny a dvanácterníku, ale také tvorbu krve a jsou antimikrobiálně aktivní. Olej má potom značné regenerační vlastnosti, hojí rány a podporuje sekreci trávicích šťáv. Je to všelék, který umí být jak úžasnou prevencí, tak i zázračným lékem. Rakytníkové plody obsahují velké množství vitaminů C, B, A, D, K. Vitaminu E má rakytník nejvíce ze všech rostlinných plodů. Obsahem karotenu, ze kterého se vytváří vitamin A, se rakytník vyrovnává mrkvi.

Lichořeřišnice

Je bohatým zdrojem vitaminů a minerálů. Známá je hlavně svým antibiotickým působením. Ničí jak streptokoky, tak i stafylokoky nebo salmonely. Údajně umí účinně bojovat i se zlatým stafylokokem.

Gingko

Už mnoho let známá léčivka i v našich končinách. V Číně je to však naprosto tradiční léčivý prostředek už po mnoha tisíciletí. Ginkgo posiluje imunitu. Je to silný antioxidant a stimulant krevního oběhu. Pomáhá i při Alzheimerově chorobě nebo při zvonění v uších či nedoslýchavosti. V některých případech může fungovat jako přírodní antidepresivum. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008