Superpotraviny, které vás v době viróz postaví na nohy

 Zdraví 
30. října 2018 10:31 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Smoothie a koktejly ze zdravých surovin umí postavit na nohy Depositphotos
Obsahují velké množství potřebných živin. Jsou bohaté na vitaminy, minerály i antioxidanty. Chutnají, léčí a dělají našemu tělu opravdu dobře. Navíc povzbuzují imunitní systém a starají se o naše zdraví.

Ochutnejte je a věřte, že nebudete litovat. Možná se stanou i vaší stálou součástí jídelníčku. Teď na podzim se musíme nadopovat vitaminy, abychom byli přes chladné období roku zdraví. Tyto potraviny nám s tím mohou pomoci.

Acai berry

Ovoce pochází z palmy Acai, která má svůj domov v amazonských deštných pralesích. U nás se dá sehnat nejčastěji jako sušený prášek. Acai berry obsahuje vitaminy skupiny B – především B1, B2 a B3, dále vitaminy A, C a E. Nechybí ani další cenné látky.

V České republice se prodává nejčastěji jako doplněk pro hubnutí. Acai totiž dokáže nabudit metabolismus a odstartovat tak rychlejší spalování. Krom toho ale pomáhá i ke zvýšení fyzické aktivity a psychické pohody. Reguluje cholesterol a upravuje zažívání. 

Agáve

Už staří Indiáni si cenili schopností této rostliny a staří Aztékové dokonce věřili, že šťáva, která vytéká z listů a kořenů této rostliny, čistí tělo a duši. Agáve je tradiční součást stravy v Mexiku a jihozápadní Americe. Jde o příjemnou alternativu k třtinovému cukru. Při kuchyňské úpravě je však třeba počítat s tím, že sirup z agáve je téměř o polovinu více sladší než klasický třtinový cukr. Agáve je výbornou alternativou pro diabetiky i jedince s nadváhou či obezitou.

Camu camu

Pokud hledáte ovoce, která má nejvyšší obsah vitaminu C, pak sáhněte po camu camu, které pochází z deštných pralesů jižní Ameriky. Citrony, grepy i papriky obsahují proti těmto bobulím jen zlomek céčka. Například oproti jednomu klasickému pomeranči mají až třicetkrát více vitaminu C. Díky tomu je camu camu pochopitelně považováno za jeden z nejúčinnějších protivirových prostředků. Je však vhodný i pro srdce a cévní systém.

Dřeň plodů baobabu

Baobab vyniká svým obsahem vlákniny, která je několikanásobná oproti jablkům nebo banánům. Nejvíce vlákniny v baobabu tvoří pektin. Ten je zodpovědný nejen za nízký cholesterol, ale i za regulaci střev a bezproblémové vyprazdňování.

Zbystřit by měli také nemocní osteoporózou – baobab obsahuje několikanásobně víc kalcia než mléko a navíc v daleko využitelnější podobě. Možná i proto, že vápník je zde v ideálním poměru s hořčíkem. A k nim nechybí ani draslík nebo železo. A jak vlastně ovocná dřeň baobabu chutná? Jako citrus s podtóny karamelu. Zkrátka úžasně!

Jujube

Jde o cicimek datlový – neboli čínskou datli. Právě v Číně je léčení s jujube známé více než čtyři tisíce let. Jeho největší předností pro dnešního člověka je to, že umí detoxikovat, zklidňovat a zbavovat stresu. Obsahuje spoustu vitaminů – například vitaminu C má 30x více než citron.

Nechybí ani vitamin B2 nebo provitamin A. Z minerálních látek je bohatý na měď, jód, draslík, vápník, hořčík, železo, mangan nebo rutin. Tělo chrání proti stárnutí, snižuje tlak, tlumí kašel a léčí nemocný žaludek.

Nopal

Jde o mexické jméno aztéckého původu pro kaktus opuncii. Obsahuje více než 90 % vody. V těch zbývajících procentech pak najdeme spoustu minerálních látek (železo, vápník, draslík, hořčík…) i vitaminů – zejména B a C. Díky obsaženým látkám působí proti volným radikálům, napomáhá játrům k detoxikaci a zklidňuje vystresovaný organismus. Navíc pomáhá na podzimní deprese. A zde jsou další potraviny, které vám zvednou náladu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47