Vědecky prověřeno. Správnou přípravou rýže snížíte kalorie o více než polovinu

 Zdraví 
29. října 2018 13:20 / Veronika Prášilová
  2
📷
5 fotografií v galerii
Říká se, že je rýže zdravá, ale víte proč?  Shutterstock
Rýže je základní potravinou pro polovinu planety. Je lehce stravitelná, levná a snadná na přípravu. Jediným minusem je vysoký obsah škrobů, které se v těle přeměňují a ukládají ve formě tuku. Existuje však jednoduchý způsob, jak snížit počet kalorií v rýži o více než polovinu!

Rýže obsahuje podle druhu až 80 % škrobů. První jsou nestravitelné škroby, které se nerozloží na cukry a projdou podobně jako vláknina do tlustého střeva. Druhou skupinou jsou pak rychle stravitelné škroby, které se naopak přemění na glukózu. Její nadbytek se ukládá do zásoby ve formě tuku. Testy prokázaly, že změnou způsobu přípravy rýže můžeme výrazně ovlivnit výsledný poměr těchto dvou skupin.

Tuk může být i přítel

Vědecká studie, v tomto případě velmi příjemná, která porovnávala různé způsoby přípravy rýže, prokázala, že přidáním tuku při vaření a následným dlouhodobým ochlazením se kalorický příjem z rýže snížil až o 60 %. Postup přípravy je jednoduchý. Rýži vařte obvyklým způsobem, jen do vody přidejte lžíci oleje. Po uvaření rýži propláchněte studenou vodou a uložte do lednice nejméně na půl dne.

Udělejte dobře střevům

Vnitřní procesy přemění velkou část „rychlých“ sacharidů na nestravitelné, které projdou traktem bez rozložení. Takzvané rezistentní škroby mají navíc prebiotické účinky, tedy pozitivní vliv na střevní mikroflóru. Dalším přínosem je snížení glykemického indexu, to znamená, že sacharidy se budou uvolňovat pomaleji. Lidově řečeno, nebudete mít tak brzy hlad.

Ani mikrovlnka nevadí

Tento způsob přípravy zvyšuje podíl nestravitelných škrobů u všech druhů rýže. Nevadí ani následné ohřívání rýže třeba v mikrovlnce. Na výsledný celkový příjem kalorií má ovšem zásadní vliv to, co si k rýži dáte. Lehké zeleninové rizoto, nebo flák tučného vepřového v hutné omáčce? S detoxikací vám výborně pomůže tento plevel, psali jsme zde.

Zdravotní benefity rýže

Říká se, že je rýže zdravá, ale víte proč? Důvodů je celá řada! Vedle vysokého podílu bílkovin s osmi esenciálními aminokyselinami a vlákninou (přibližně po 10 %) obsahuje asi 5 % minerálních látek, zejména draslík, hořčík, vápník a železo, a vitaminy skupiny B a E. Rýže je snadno stravitelná, nezpůsobuje plynatost, neobsahuje lepek ani cholesterol. Při zažívacích potížích je ideální dietou. Vývar z rýže je vhodný při teplotách a zánětech, obsažené vitaminy a minerály zlepšují stav pokožky, nehtů, vlasů a kostí.

Není rýže jako rýže

Pozornost věnujte i výběru rýže. Klasická bílá sice hezky vypadá, ale je ochuzená o řadu prospěšných látek ukrytých ve slupce. Zdravotně přínosnější jsou rýže natural a parboiled. Existuje i celá řada dalších druhů, které stojí za vyzkoušení. Určitě si zamilujete rýži Basmati pěstovanou na úpatí Himálaje a zavlažovanou vodou z ledovců. Její název v hindštině znamená královna vůní.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47