Vyhněte se infarktu: Sbírejte hložinky

 Zdraví 
13. října 2019 13:21 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hloh se vyskytuje v přírodě běžně a je škoda zralých hložinek nevyužít Pixabay
Právě v říjnu je ještě vhodná doba ke sběru zralých červených hložinek, plodů hlohu. Na chuť nejsou nic moc, ale z hlediska zdraví doslova zázrak. Máme pro vás informace, které by vás mohly zajímat.

Nemoci oběhové soustavy stojí zhruba za polovinou úmrtí v České republice. Ať už se jedná o infarkt či ischemickou chorobu srdeční, případně jiný problém. Přitom je možné potížím předejít jak správnou životosprávou, tak užíváním dostupných bylin, které jsou všude kolem nás.

Výlet pro zdraví

Vřele doporučujeme si v tento podzimní čas udělat výlet do přírody a nasbírat si červené plody hlohu. Poznáte je snadno podle obrázků. Listy mívají různý tvar, ale často jsou členěné. Ještě lepších účinků se dosáhne v červnu při sběru květů, ale i plody obsahují velké množství léčivých látek. Nasbírejte alespoň půl kila hložinek a můžete se pustit do výroby některého osvědčeného přípravku pro zdraví vašich tepen.

Jak hložinky užívat

Nejčastější způsob užívání hložinek je uvařit z nich čaj. Dvě lžíce hložinek povaříme v půl litru vody. Vaříme asi 10 až 20 minut. Čaj popíjíme vlažný, a to dvakrát v průběhu dne. Takto jednoduše připravíme hložinky čerstvé nebo sušené. Sušit lze do teplot pod 60 stupňů. Nesmí ale příliš ztmavnout nebo zčernat.

Výtečná je tinktura z hložinek. Hložinky nařežeme na malé kousky a zalijeme čistým alkoholem. Použít můžeme vodku nebo třeba slivovici. Všechny hložinky by měly být ponořené, aby nezačaly plesnivět. V temnu necháme vše pracovat, každý den protřepeme a zhruba po měsíci můžeme scedit a začít používat. Doporučuje se užívat třikrát denně 20 až 30 kapek tinktury podle tělesné hmotnosti.

Jak hložinky působí

Hložinky působí na cévy díky svému obsahu vitaminů B a C, karotenů a dalších specifických látek, které umí roztáhnout cévní stěny. Vedle svých účinků na nemoci srdce se dají hložinky použít jako lék působící proti migréně, na uklidnění a při menopauze. Působí i proti ledvinovým kamenům. Hloh snižuje krevní tlak. Je ale škoda využívat k léčbě jen hloh. Kolem nás roste mnoho dalších užitečných rostlin. Nápady na využití břečťanu najdete třeba zde.

Účinek hlohu nenastupuje hned, ale až po týdnech užívání. Je ovšem poměrně výrazný, a proto byste nikdy neměli kombinovat hloh se syntetickými léčivy bez konzultace s lékařem. Tu ostatně doporučujeme i v jiných případech.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve