Mohou opravdu akné způsobovat některé potraviny? Odpověď vás možná hodně překvapí

 Krása 
12. října 2019 08:57 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Akné umí pořádně potrápit Depositphotos
Ohledně vlivu některých potravin na vznik akné bylo provedeno mnoho výzkumů, ale závěry nejsou zcela jednoznačné a mezi odborníky je obecně toto téma velmi kontroverzní. Přesto se vědci na několika věcech shodují, například že vysoký glykemický index a příliš mnoho mléčných výrobků mohou zhoršit pleť se sklonem k akné.

Mléčné výrobky ale údajně nejsou jediné, které mohou mít na vznik či zhoršení akné vliv. Intenzivně se debatuje i o potenciálním vlivu jiných potravin. Prozradíme vám, které potraviny bývají nejčastěji spojovány s akné. Jsou totiž i takové, které se na seznam "nebezpečných" potravin pro pleť se sklonem k pupínkům dostaly zcela neprávem.

Mléčné produkty

Různé studie přinášejí různé výsledky. Existují však důkazy, že zvýšená konzumace mléčných výrobků skutečně může vyvolat akné. Lékaři prozatím nevědí přesně, proč tomu tak je, ale na základě současné pracovní hypotézy jsou na vině hormony obsažené v mléce. Pokud tedy trpíte akné, zkuste omezit mléčné produkty (aniž byste to hnali do extrému) a uvidíte, jak vaše pleť zareaguje. Odborníci radí se vyhnout hlavně produktům, jako je proteinový shake. Jde o velmi koncentrované mléko, které lidem s akné může skutečně značně uškodit.

Čokoláda

V souvislosti s akné určitě většina lidí někde zaslechla, že za pupínky může čokoláda. Přitom ale neexistuje žádný důkaz o tom, že by čokoláda měla na akné vliv. Hořká čokoláda je navíc plná antioxidantů, které pleti naopak svědčí. Pokud ale máte dojem, že se vám po čokoládě akné zhoršilo, klidně si ji příště nedávejte. Nic tím nezkazíte.

Sladkosti a dorty

Nedávné studie ukázaly, že potraviny s vysokým glykemickým indexem – kvůli nimž vyskočí hladina krevního cukru – mohou akné zhoršit. Pokud tedy máte problematickou pleť, je vhodnější dát si místo potravin s obsahem jednoduchých cukrů a bílé mouky ty, které obsahují hodně vlákniny, tedy například cereálie nebo luštěniny.

Voda

Mezi lidmi koluje také rada, že lidé s akné by měli abnormáně hodně pít vodu, která pak váš kožní problém doslova "odplaví". O prospěšnosti dostatečné hydratace není pochyb, dělá dobře nejen pleti, ale celému organismu. Žádná extra porce vody vám ale póry nevyčistí. Tak jednoduché to bohužel není.

Rybí tuk

Tučné ryby obsahují velké množství omega 3 mastných kyselin, které pomáhají bojovat proti zánětlivým procesům v těle, včetně největšího orgánu – kůže. Zkuste do jídelníčku několikrát týdně zařadit lososa nebo tuňáka. Pokud rybám nemůžete přijít na chuť, výborným zdrojem těchto látek jsou také ořechy.

Vitaminy a minerální doplňky

Pokud se domníváte, že vám vitaminy a minerály pomohou vyřešit problém s akné, jste na omylu. Hlavní příčinou akné jsou zejména hormony, tento kožní problém nijak nesouvisí s nedostatkem vitaminů nebo minerálů. Vyvážená strava s obsahem ovoce a zeleniny pomůže pleti získat základní živiny, jež jsou potřeba pro zahojení pupínků. Jen to ale rozhodně nestačí.

Mastná jídla

Milujete nezdravá jídla jako pizzu a hranolky a odpíráte si je jen kvůli obavě, že vám toto jídlo zhorší stav vaší pleti? Můžeme vás uklidnit. Mastná jídla nezpůsobují větší produkci mazu v pórech. Je ale pravdou, že strava s vysokým obsahem saturovaného tuku může podnítit mikrozánětlivé procesy ve všech orgánech těla včetně kůže. Mastné dobroty vám tak sice nezpůsobí akné, ale pro celkové zdraví vašeho organismu je lepší se podobným pokrmům raději vyhnout.

Alkohol

Neexistuje žádný přesvědčivý důkaz o tom, že alkohol jakkoli souvisí s akné. Je ale známo, že alkohol zhoršuje zarudnutí pleti, protože rozšiřuje krevní cévy a zároveň dehydratuje. Proto vždy pijte s mírou.

Potraviny bohaté na zinek

Zinek je pro zdravou pleť nezbytný. Je známo, že pomáhá snižovat záněty a působí proti kožní bakterii P. acnes, která je úzce spjata se vznikem problematické pleti. Existuje také výzkum, který naznačuje, že pacienti s akné mohou mít nedostatek zinku. Dopřejte si proto zelenou zeleninu (zejména kapustu a brokolici), která je bohatá na antioxidanty a je dobrým zdrojem zinku. O tom, že na akné skvěle zabírá med a skořice, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve