Mýty a polopravdy o nejčastějším onemocnění mozku: Věříte jim také?

 Zdraví 
08. října 2019 08:49 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rizikový věk je mezi 20 až 40 lety Shutterstock
Roztroušená skleróza je autoimunitní onemocnění postihující centrální nervový systém, tedy mozek, míchu a obaly zrakového nervu. Začíná typicky mezi 20. a 40. rokem života. Jaké jsou nejčastější mýty související s tímto onemocněním?

Obdobně jako u dalších autoimunitních onemocnění nebyla ani v případě roztroušené sklerózy dosud odhalena její příčina. Možná právě proto kolem onemocnění panuje mnoho mýtů a polopravd. Pojďme si připomenout ty nejčastější.

Roztroušená skleróza je nemoc seniorů

Není to pravda. Pacienty se naopak nejčastěji stávají osoby ve věku 20 až 50 let. Nemoc ale může postihnout kohokoli a v jakémkoli věku. Více nemocných je mezi ženami než mezi muži.

S roztroušenou sklerózou nemůžu mít děti

Tento mýtus je poměrně rozšířený, ale nezakládá se na pravdě. Studie prokazují, že onemocnění nemá negativní vliv na šanci otěhotnět. Příznaky roztroušené sklerózy se mnohdy v těhotenství zmírňují. Po porodu se sice zvyšuje riziko, že se symptomy opět ohlásí, ale těhotenství nemá z dlouhodobého hlediska vliv na to, jak bude roztroušená skleróza působit na celkové zdraví.

Roztroušenou sklerózu po mě zdědí mé děti

Pravděpodobnost, že tuto nemoc zdědí vaši potomci, je sice o něco vyšší než u ostatních osob, ale zůstává velmi malá. Nejedná se o onemocnění, které by se přímo dědilo z rodičů na děti. 

S roztroušenou sklerózou se nesmí cvičit

Naopak, být aktivní je velmi důležité pro fyzickou i psychickou kondici. Vhodně zvolené cvičení může zmírňovat symptomy onemocnění, zlepšovat sílu a rovnováhu a eliminovat další zdravotní problémy. Nemělo by se ale jednat o rizikové aktivity, při kterých hrozí například přehřátí nebo pád. 

Každý pacient jednou skončí na invalidním vozíku

Velmi častý mýtus, který opět není pravdivý. Nejnovější vědecké poznatky potvrzují, že tři ze čtyř pacientů s roztroušenou sklerózou nikdy nepřestanou zcela chodit. Někteří pacienti sice s postupem času potřebují oporu v podobě francouzských holí, ale nemusí se dostat do stadia, že by byli odkázáni na invalidní vozík.

Včasná léčba není důležitá

Domněnka, že pokud symptomy nejsou vážné, není nezbytná léčba, je velkým omylem. Správná a včasná léčba totiž může snížit počet atak nemoci a zmírnit jejich závažnost. Dodržování léčby může přispět také ke zpomalení postupu onemocnění. Jaké jsou příznaky roztroušené sklerózy a co může onemocnění vyvolat? Psali jsme zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod