Jak ušetřit, a ještě pomoci životnímu prostředí

 Ostatní 
07. října 2019 17:52 / Petr Vlach
  0
📷
6 fotografií v galerii
Méně kvalitního jídla nám dá více zdraví i síly než hromada nekvalitních potravin Shutterstock
V době ekonomického růstu se mnoha lidem dobře daří. Ale i tak zde je početná skupina těch, kdo žijí doslova z ruky do úst. Je to vždy nutné? A pokud máme co utrácet, utrácíme své peníze dobře? Máme zajímavé odpovědi.

Touhou všech ekonomů je trvalý růst, přiměřená inflace a stále se zvyšující poptávka po zboží a službách. Mnoho lidí si ale klade otázku, zda to je správně, zda je něco takového vůbec možné. Není náhodou stav životního prostředí určitou odpovědí? Žijeme totiž na úkor budoucích generací. Existuje nějaké řešení a doporučení, kterého bychom se mohli všichni držet? Pokusíme se jednu možnost nastínit.

Nekupujme zbytečnosti a nízkou kvalitu

Je sice hezké, že máme v peněženkách aktuálně nejvíc peněz, co jsme kdy měli. Je krásné, že si za ně můžeme koupit i poměrně dost věcí a služeb, ale nekupujeme náhodou často úplné zbytečnosti? Každý spotřebitel by si měl uvědomit, že má ve svých rukách obrovskou moc.

Jestliže bude své peníze utrácet za hlouposti a nekvalitní šunt, budou mu právě takové zboží výrobci stále více a více nabízet. Bude-li spotřebitel chtít nakupovat věci s velkou výdrží, vysokou kvalitou a velkou užitnou hodnotou, půjdou výrobci právě tímto směrem.

Jestliže tedy žehráme na rozdílnou kvalitu potravin v supermarketech ve srovnání se stejnými prodejnami na západě, nebo pokud jsme nešťastní ze stále se snižující kvality, uvědomme si, že je za tím naše honba za levným nákupem. Kdokoliv, kdo zkusil nakoupit kvalitní zboží, ví, že se mu nákup vlastně vyplatil. Na kvalitní potravině si tak pochutnáte, že ji nepotřebujete ani tolik.

Kvalitní mobil vám vydrží déle než nějaký šunt od neznámého výrobce. Pořídíte-li si nadčasový počítač, bude vám sloužit i za deset let obstojně, kdežto nejlevnější notebook bude už dávno v křemíkovém nebi. Platí totiž stoprocentně rčení „nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci“.

Ale i když jsme zrovna bez peněz, netřeba podléhat tlaku doby a nakupovat všechno, co mají kde zrovna v akci. U každého zboží je potřeba si říct, zda ho skutečně potřebujeme, zda skutečnost, že je ve slevě, neznamená, že máme očekávat nějaký problém. U potravin konec záruky, u oblečení třeba rozpáraný šev. To neznamená, že nestojí za to pomoci šetřit přírodu a potraviny s docházející zárukou koupit, ale určitě ne tak, abychom je skladovali. Takové nákupy pak stejně končí v koši a utrpíme ekonomickou škodu. Nebo v horším případě zkonzumujeme něco, co vůbec nepomůže našemu zdraví. Více o nezdravých potravinách najdete zde.

Investujme do úspor, ekologie a rozvoje osobnosti

Jestliže se naučíme šetřit v každodenním životě, nepřejídat se, nekupovat zbytečnosti, zboží v akcích a různé nesmysly, zbyde nám překvapivě mnoho prostředků, které stojí za to využít rozumným způsobem. Ačkoliv míra těchto prostředků bude u každého různá, vždycky stojí za to rozdělit ušetřené do investic, které pomohou k dalším úsporám, které pomohou našemu životnímu prostředí a které prospějí nám samotným.

Dá se to ukázat na jednoduchém příkladu. Z ušetřených peněz si rodina například pořídí nový plynový kotel. Výsledkem bude příjemné teplo za nižších nákladů než doposud, a ještě se zlepší životní prostředí, protože už nebudete mít kotel s problematickým spalováním. Vaše úspory se zvýší a můžete více investovat do svého rozvoje. Naplníte třeba svou touhu navštívit určité vzdálené země, nebo si naopak zaplatíte kursy hry na klavír, případně si pořídíte zajímavé knihy nebo třeba drahé a kvalitní sportovní vybavení, po kterém jste vždy toužili. Můžete ovšem použít prostředky i pro dobročinné účely či další ekologické investice. Pokud máte peněz víc, pořídíte si solární elektrárnu, elektromobil a další vychytávky. Nebude každý stejně bohatý, to je jasné, ale každý může mít více, než má v současnosti, jestliže omezí zbytečnou spotřebu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47