Sedm let po světě. Tenhle mladík obešel svět pěšky, jen se svou fenkou

 Ostatní 
05. července 2022 08:44 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Tom Turcich po ztrátě přítelkyně léčil duši cestou kolem světa The World Walk / volný zdroj k užití
Američan Tom Turcich se stal teprve desátým člověkem, který pěšky obešel svět a jeho fenka Savannah dokonce prvním psem, který ušel takovou štreku. Na cestu se vydal po ztrátě velmi blízké osoby.

Brad Pitt si ve slavném filmu odešel léčit svoji duši na sedm let do Tibetu, Tom Turcich se ze stejného důvodu rozhodl obejít rovnou celý svět. Pěšky. Společnost mu dělala jen fenka Savannah. Tom je už nyní po sedmi letech a 48 tisících nachozených kilometrech doma a snad mu cesta pomohla tím správným způsobem.

V roce 2006 totiž Tom přišel o velmi blízkou přítelkyni Ann Marie. Bylo jí teprve sedmnáct a měla fatální nehodu na vodním skútru. Její smrt ho tak zasáhla, že začal přehodnocovat svůj život. Začal o životě přemýšlet jinak, především si uvědomil, že žádné zítra už být nemusí. A tak hledal nové výzvy i zážitky, a když se dostal ke knížkám o mužích, kteří už svět pěšky obešli, bylo rozhodnuto.

„Chůze se zdála jako nejlepší způsob, jak porozumět světu a být nucen objevovat nová místa. Nechtěl jsem jet jen do Paříže a na Machu Picchu, chtěl jsem opravdu rozumět světu a vidět, jak lidé žijí každý den," popsal své rozhodnutí Tom.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Tom Turcich (@theworldwalk)

Tom začal svoji sedmiletou cestu dokumentovat jak na sociálních sítích, tak na vlastních webových stránkách. Než se ale na cestu kolem světa vydal, trvalo to dlouhých devět let příprav a chtěl také dostudovat.

A pak vyrazil. To bylo v roce 2015. Kromě milované fenky si vzal už jen dětský kočárek, do kterého si dal všechny potřebné věci a vybavení, což znamená, že ho musel tlačit před sebou celých 48 tisíc kilometrů.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Tom Turcich (@theworldwalk)

Důležité ovšem je, že Tom přežil ve zdraví všechny překážky a že jich za těch sedm let bylo. A že mu cesta kolem světa přinesla i odpovědi na všechny otázky, kterých měl po smrti své přítelkyně plnou hlavu.

"Když jdete pěšky a trávíte všechen ten čas o samotě, musíte být sami sobě dobrým společníkem. Zvlášť, když jste neustále vystaveni povětrnostním vlivům. A tak to pro mě opravdu nebylo vůbec zábavné. Sedm let je dlouhá doba. Jakmile se blížil konec, nemohl jsem se dočkat, až se vrátím. Byl jsem prostě připraven na to, že budu zase trávit čas se svými přáteli a rodinou a nebudu balit stan každé ráno."

Přesto Tom Turcich nikdy nezauvažoval o tom, že by pěší cestu kolem světa ukončil předčasně. On a Savannah denně ušli 30 až 40 kilometrů, ať bylo jakékoliv počasí i bez ohledu na terén. "Na Savannah bylo vždy úžasné, že měla mnohem víc energie než já. Byly chvíle, kdy jsme šli pouští a já jsem se na konci dne zhroutil a ona přišla s klackem a chtěla si hrát," vyprávěl Tom pro CNN.

Teď budou on i statečná Savannah zapsáni v Guinessově knize rekordů. Důležitější ale je, že se Tomova duše uzdravila a brzy se zase zapojí do běžného života.

Autorský článek, další zdroj: CNN, The World Walk

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve