Mýty o zeleném zákalu, které čile kolují mezi lidmi

 Zdraví 
11. října 2019 10:17 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mezi lidmi je populární výklad, že marihuana jako jediná dokáže vyléčit zelený zákal Shutterstock
Tam, kde chybí informace, nastupuje prostor pro nejrůznější mýty a často neodůvodněné obavy. O zeleném zákalu jich koluje hned několik.

Není pochyb o tom, že zelený zákal je závažné onemocnění. Lidé, kteří se od lékaře dozvědí, že pravděpodobně trpí zeleným zákalem, dostanou většinou strach. Často se pak odborníka bojí zeptat, co přesně toto onemocnění pro ně znamená a zda mohou také oslepnout. Je velkou chybou, pokud lékař svému pacientovi dostatečně nevysvětlí podstatu, pravděpodobný průběh a možné důsledky choroby. Tam, kde chybí informace, nastupuje prostor pro nejrůznější mýty a často neodůvodněné obavy. O zeleném zákalu jich koluje hned několik.

Zelený zákal je neléčitelný

Mnoho lidí zaměňuje šedý a zelený zákal. Vědí pouze, že jeden je „lepší“ a často se operuje, druhý je „horší“ a možná se nedá léčit vůbec. Člověk pak neodvratně spěje ke slepotě. Toto tvrzení naštěstí není pravdivé.

Šedý zákal je skutečně častější než zákal zelený a operace šedého zákalu je jednoduchý výkon, který se často provádí ambulantně. Avšak ani člověk se zeleným zákalem na tom zdaleka není tak špatně jak se často soudí. I zelený zákal se totiž dá léčit. Jeho léčba je však dlouhodobá, často celoživotní. Většinou se toto onemocnění zcela nevyléčí, avšak léčbou se dá udržovat v takovém stadiu, že se kvalita zraku podstatně nezhorší.

Zvýšený nitrooční tlak znamená zelený zákal

Někteří lidé propadají panice, když jim lékař sdělí, že mají vyšší nitrooční tlak a že by se u nich v budoucnu mohl rozvinout zelený zákal. Myslí si, že lékař něco zanedbává, když je pouze zve na kontroly a nepředepisuje jim žádné léky a neplánuje žádné operace.
Pokud nitrooční tlak pouze mírně přesahuje hranici 21 torrů a nejsou přítomny žádné známky poškození zrakového nervu, není to ještě zelený zákal. Někteří lidé mají nitrooční tlak zvýšený po celý život a přitom je jejich zrak bezvadný. V tomto případě je třeba pacienty pouze pravidelně sledovat.

Marihuana dokáže vyléčit zelený zákal

Mezi lidmi je populární výklad, že marihuana jako jediná dokáže vyléčit zelený zákal, avšak jakési zlé konzervativní struktury nechtějí povolit pěstování této všemocné drogy pro léčebné účely, aby nepřišly o své zisky. Proto všichni lidé se zeleným zákalem nakonec oslepnou. To samozřejmě není pravda. Dnes je známo několik skupin léků, které jsou v léčbě zeleného zákalu mnohem úspěšnější než je oslavovaná marihuana. Varovné signály očí, při kterých byste měli zpozornět. Na co si dát pozor?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47