Dostupné potraviny, které nejvíc prospějí vašemu zdraví

 Zdraví 
09. října 2019 08:21 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zeleninou nikdy nic nezkazíte Pixabay
Existuje celá řada možností, jak udržet své tělo v dobré kondici. Někteří nedají dopustit na různé superpotraviny. Dobré je ale vědět, podle čeho vybírat i ty běžné potraviny, abychom měli dost energie i zdraví.

Při různých úpravách stravy a hledání optimálního jídelníčku se někteří soustředí jen na některé parametry. Vznikají tak diety či postupy, které mohou ublížit lidskému zdraví. Pouhé sčítání kalorií k cíli nevede. Cílem je pochopit, oč ve stravě vlastně jde.

Pestrá a vyvážená

Úsloví, že strava má být pestrá a vyvážená zní možná jako fráze, ale je v mnoha ohledech pravdivá. Různé diety, které se orientují jen na konzumaci jedné potraviny či několika málo potravin, jsou velmi riskantní pro lidské zdraví. To neznamená, že z nich někteří lidé nemohou mít užitek, ale do takových aktivit byste se měli pouštět jen pod dohledem zkušeného lékaře. Otázkou je, zda do něčeho takového nějaký lékař bude ochoten jít.

Ale ani strava, která se jednostranně orientuje na určitý druh potravin, není vždy vhodná. Příkladem mohou být jak vegani, tak lidé konzumující pravidelně maso. Oba extrémy jsou sice možné, ale vyžadují značné znalosti výživových složení jednotlivých surovin a pokrmů. Jak člověk, který jí pouze rostlinnou stravu, tak zapřisáhlý masožravec se snadno dostanou do situace, že jim něco podstatného chybí, a to pak způsobí určitý zdravotní problém.

Optimální rozdělení živin

Existují různé přístupy v rozdělení poměru bílkovin, tuků a sacharidů. Pokud nejste zastánci určitých extrémních postupů, dá se říct, že by tyto složky měly být v potravě rovnoměrně zastoupeny. Na kilogram tělesné hmotnosti by přitom měl člověk přijímat asi 1 gram bílkovin. Pro muže s váhou okolo 90 kg jde tedy o téměř 100 gramů bílkovin, což není vůbec málo. Podobné je to potom s tuky a sacharidy. Jenže 100 gramů kuřecích prsou má jenom 23 gramů bílkovin. A podobný poměr je i u různých luštěnin. Sníst tedy během dne potřebné množství bílkovin je docela problém.

U tuků zase mnozí propadají panice, že jsou příliš kalorické. To může být pravda, tuky nesou zhruba dvakrát více kalorií než ostatní potraviny, ale naše tělo tuky nutně potřebuje. Je proto nutné vyloučit tuky nekvalitní, jako jsou různé margaríny a další ztužené tuky, ale nezapomenout konzumovat dost olivového oleje či tuku z čerstvých mořských ryb.

Naproti tomu sacharidy jsou poměrně snadno dostupné. Vůbec neuvažujme o jejich příjmu přímou formou skrze cukr. To je sice velmi jednoduchá cesta, ale vhodná maximálně pro člověka, který trpí nějakou poruchou příjmu potravy a potřebuje za každou cenu udržet při životě. Jenže jednoduché cukry vedou k rozvoji civilizačních nemocí, jako je třeba cukrovka druhého typu, a k různým jiným zdravotním komplikacím. Smysl proto má jíst polysacharidy, ale i zde je třeba si uvědomit, že obsah sacharidů je zde výrazný. Už konzumace dvou krajíců chleba denně bohatě postačí.

Celková energie

Každý věk přitom potřebuje různé množství energie. Docela zjednodušeně platí, že muži od třiceti do padesáti let by měli mít denní příjem někde kolem 2 200 kcal a ženy asi 2 000 kcal. Se zvyšujícím se věkem spotřeba energie klesá. U mužů asi na 2 000 kcal a u žen na 1 600 kcal. Vyšší příjem mohou mít jen lidé těžce manuálně pracující. Více o této problematice najdete třeba v článku zde.

Doporučení

Při příjmu potravin bychom měli myslet na dostatečný příjem bílkovin. Ty totiž mnoha lidem chybí a kompenzují to příjmem sacharidů. Energeticky to sice vychází, ale dochází k úbytkům svalové hmoty a k dalším neblahým procesům. Měli bychom se vyvarovat všem prázdným kaloriím z cukru, bílé mouky a bílé rýže a soustředit se na kvalitní kalorie, které jsou také plné vitaminů, enzymů, vlákniny a dalších biologicky aktivních látek. Najděte si na internetu kalorické tabulky a zkuste si propočítat hodnoty některých potravin, které jíte a jídel, která si připravujete. Možná zjistíte, v čem je problém, proč přibíráte a nehubnete.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod