Střevní parazitální onemocnění, kterým se může nakazit celá rodina

 Zdraví 
30. května 2019 09:27 / Gabriela Simenonová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Onemocnění způsobuje parazit Enterobius vermicularis Shutterstock
Pojem enterobióza není moc známý. Jedná se o onemocnění vyvolané parazitem Enterobius vermicularis, česky nazývaným roup dětský a patří mezi tzv. nemoci špinavých rukou. To znamená, že nejčastějším způsobem nákazy je pozření vajíček při nedostatečné hygieně.

Nejčastějším projevem roupů dětských je svědění v okolí řitního otvoru. Obtíže jsou největší v noci, protože právě v tu dobu samičky vylézají ven ze střeva, aby nakladly svá vajíčka. Svědění je velmi úporné a nutí ke škrábání. Na postižené kůži mohou vznikat zanícené škrábance a povrchové hnisavé záněty. 

Jaké jsou příznaky?

Mnohdy bývají příznaky jenom nepatrné, takže si jich rodiče často nemusejí vůbec všimnout. Projevy bývají omezeny převážně na večerní a noční hodiny, kdy postiženého trápí svědění v okolí konečníku, občas mírné, občas však i velmi úporné. Spánek může být neklidný a dítě následně značně unavené. Postižené děti jsou často nevyspalé, mají špatnou náladu a oslabenou imunitu.

Dalším projevem je i hubnutí a nechutenství. Na druhou stranu přítomnost menšího množství roupů se v některých případech nemusí vůbec projevit a zůstává dlouho skryta.

Od dětí na dospělé

Jak už jeho český název napovídá, tento parazit napadá hlavně děti a v dětské společnosti se také šíří velmi často. Od dětí se mohou ale nakazit i celé jejich rodiny. Je tedy velmi důležité učit děti pečlivé hygieně. Pokud máte u vašeho dítěte podezření na roupy, okamžitě vyhledejte dětského lékaře.

Jak probíhá léčba?

Cílem léčby je zahubit všechny žijící roupy v trávicím systému. Slouží k tomu několik různých léků, antiparazitik. Obvykle stačí jednoduchá léčba sestávající z jediné jednorázové dávky. Současně s nemocným je třeba přeléčit i ostatní členy jeho rodiny nebo kolektivu. Součástí léčby jsou nutná i režimová opatření, zejména zvýšená hygiena. Co nám mohou nevítaní návštěvníci našeho těla provést tak hrozného? Psali jsme zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve