Zdravá pleť ochrání tělo i před bakteriemi a viry. Hodně ovlivníte i sami

 Krása 
11. října 2019 07:22 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
O pleť je třeba pečovat nejen kvůli vzhledu, ale i zdraví Depositphotos
Krásná a zdravá pleť není jen estetickou záležitostí, ale je i klíčem k našemu celkovému zdraví a pohodě. Když je pokožka zdravá, dokáže ochránit naše tělo před bakteriemi nebo viry, reguluje teplotu a je na pohled i na dotek vláčná, bez podráždění, kvalitně hydratovaná a rovnoměrně zabarvená. Stav pleti můžete do jisté míry i sami ovlivnit.

Existuje mnoho faktorů – vnitřních i vnějších – které působí na zdraví pokožky a ovlivňují to, jak vypadá a funguje. Některé z nich nejsme schopni ovlivnit, ale mnohé ano. Důkladná péče o pokožku ji pomáhá udržet zdravou a mladší mnohem déle.

Mezi vnitřní faktory, které ovlivňují stav pokožky, patří dědičnost, hormony a specifická onemocnění (např. cukrovka). Existuje však také mnoho vnějších faktorů, které ovlivňují zdraví pokožky. Tyto faktory jsou dány životním prostředím a životním stylem, který si zvolíme. A to je právě ta oblast, kterou může každý člověk sám ovlivnit. Na co si dát tedy pozor?

UV záření 

Volné radikály jsou agresivní molekuly, které mají na svědomí proces oxidace v tělesných tkáních. Právě ten vede k poškození buněk. Zdravá kůže obsahuje antioxidanty, které ji chrání tím, že neutralizují volné radikály.

V epidermis tyto volné radikály vznikají především vlivem UV záření. Za normálních podmínek a při omezeném působení UV jsou ochranné mechanismy pokožky více či méně schopné si s nimi poradit. Je-li však působení slunce dlouhodobé, jsou ochranné mechanismy kůže oslabeny. Kůže se stává citlivější a je náchylnější k onemocnění. Roky vystavování nechráněné pokožky slunci vedou k chronickému poškození v důsledku záření a v kombinaci s tím k předčasnému stárnutí pokožky.

Teplota

Na zdraví pokožky mají vliv také extrémní teploty a jejich rychlé změny. V chladných podmínkách pokožka reaguje zúžením krevních cév, aby ochránila tělo před příliš velkou ztrátou tepla. Trvale chladné teploty snižují vyměšování mazových žláz a způsobují vysychání pokožky.

V horkých a vlhkých podmínkách (například v tropických zemích nebo v sauně) potní žlázy vylučují více potu, pokožka zůstává vlhká a lesklá a v některých případech má sklony k tvorbě akné. Některá kožní onemocnění se také mohou při vysokých teplotách zhoršovat. To je jeden z důvodů, proč odborníci k mytí obličeje, rukou a při koupání doporučují používat spíše teplou než horkou vodu.

Nevhodná kosmetika

Pokožka je přirozeně mírně kyselá s pH okolo 5. Agresivní čisticí prostředky (např. sodium lauryl sulphate a hydratační výrobky s alkalickým pH) přetěžují přirozenou neutralizační schopnost kůže, poškozují buněčnou strukturu a narušují bariérovou funkci vnější vrstvy epidermis. V důsledku toho může pokožka vysychat, stát se hypersenzitivní a může být také náchylná ke kožním infekcím a akutním příznakům onemocnění, jakými jsou atopický ekzém nebo rosacea.

Některé chemické peelingy mohou mít podobný účinek a je důležité se poradit s dermatologem, zda je konkrétní postup vhodný pro vaši pleť.

Příliš časté mytí 

Příliš časté, dlouhé sprchování nebo koupel v horké vodě vedou ke ztrátě přirozených hydratačních faktorů pokožky (známých jako NMF) a povrchových lipidů. Pokožka vysychá a začíná být hrubá.

Strava

Zdraví pokožky vám pomůže zachovat i vyvážená strava. Výzkum nejvhodnějších potravin pro zdravou pokožku není příliš rozsáhlý, přesto se ví, že pokožce prospívá například ovoce, zelenina, celozrnné potraviny a libové bílkoviny (ryby místo masa). Strava bohatá na vitamin C a s nízkým obsahem tuků a sacharidů může pomoci mladšímu vzhledu pleti.  

Potraviny bohaté na antioxidanty mají ochranné účinky. Mezi ně patří žluté a oranžové druhy ovoce a zeleniny (např. mrkev a meruňky), borůvky, zelená listová zelenina (např. špenát), rajčata, hrách, fazole a čočka, ryby (zejména losos), ořechy.  

Diety, které vylučují určité potravinové skupiny a jejich nutriční hodnotu, většinou nejsou pro zdraví pokožky prospěšné. Je však vhodné omezit příjem sladkostí a mléčných výrobků. Rovněž je důležité pít dostatek vody, zejména u starších osob.

Léky a lékařské zákroky

Některé léky (např. chemoterapeutika, diuretika, projímadla, léky na snížení množství tuků, které bývají někdy užívány k léčbě kardiovaskulárních onemocnění) a léčebné postupy (např. radioterapie a dialýza) mohou způsobit, že je pokožka citlivější a náchylnější k vysychání.

Životní styl

Dodržování zdravého životního stylu může pomoci zpomalit proces přirozeného stárnutí a zabránit kožním problémům. Mezi nejdůležitější aspekty patří:

  • zvládání stresu
  • pravidelný pohyb
  • dostatek spánku
  • absence kouření

Vlivem nekontrolovaného stresu může být pokožka citlivější a může dojít k tvorbě akné. Stres je třeba regulovat: snížit pracovní zatížení, udělat si čas na koníčky a pomoci mohou také relaxační techniky. Pravidelný pohyb má pozitivní vliv na celkovou kondici i zdraví pokožky. Pokud jste se tedy dosud pohybu vyhýbali, je čas to napravit. Co se týká kvalitního nočního spánku, ten dává celému organismu šanci k regeneraci a tím přispívá i k obnově pokožky. A o tom, že tabákový kouř je významným zdrojem pro pokožku škodlivých volných radikálů, není snad ani třeba mluvit. V důsledku kouření pokožka vypadá starší a tvoří se na ní také více vrásek. O pozitivním vlivu přírodních olejů na pleť jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47