Trápí vás nafouklé břicho? Zjistěte, co vám na něj pomůže

 Zdraví 
11. října 2019 16:58 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nadýmání člověku dokáže znepříjemnit život Depositphotos
Nafouklé břicho dokáže člověka potrápit. Bolesti, křeče a plynatost není nic příjemného, obzvláště ve chvíli, kdy musíte být v práci. Pouze zřídkakdy jde o závažnější onemocnění. Nadýmání je zcela běžný problém, který můžete vyřešit díky následujícím tipům.

Nafouklý žaludek čas od času trápí téměř každého. Na vině je většinou špatný životní styl. Pokud se vám tento problém neustále opakuje, nemějte strach navštívit lékaře, který může vyloučit vážné choroby. Pokud půjde vážně jen o nadýmání, můžete ho ovlivnit svými silami. Zbavit se nafouklého břicha můžete jen díky sami sobě.

Jezte potraviny, které obsahují draslík

Draslík reguluje tekutiny v těle, díky kterým se vám nafukuje břicho. Draslík je k dostání v lékárně, ale můžete jíst i potraviny, které ho obsahují. Mezi takové patří ořechy, chřest, špenát nebo rajče. Bohaté na draslík jsou i banány, ale pouze ty zralé. Pokud byste jedli zelené banány, nadýmání byste se rozhodně nevyhnuli, ale naopak ho ještě podpořili.

Pořiďte si probiotika

K dobrému trávení potřebujete mít ve střevech bakterie, které spotřebovávají zbytky živin. Často se stává, že vám chybí a tělo pak špatně tráví potravu. Probiotika vám pozitivní bakterie doplní. Můžete jíst bílé jogurty, ale neublíží vám nijak ani probiotika obsažená v pilulkách sloužících jako doplněk stravy.

Pokud jste nedávno brali antibiotika, nemůžete se divit, že se vám nafukuje žaludek. Antibiotika totiž zabíjejí pozitivní bakterie ve střevech a vaše střevní mikroflóra není v rovnováze. Spolu s těmito léky vždy berte probiotika.

Zařaďte do svého pravidelného režimu pohyb

Pokud máte sedavé zaměstnání a téměř vůbec se nehýbete, patrně vás nadýmání trápí často. Střeva se nehýbou, takže se zhoršuje jejich průchodnost. Následkem toho můžete mít problém s vyměšováním stolice.

V některých částech střeva se vám mohou zaseknout plyny, kvůli kterým se vaše břicho nafoukne. Pokud nemáte rádi sport, zajděte si alespoň na svižnější procházku. Praktikujte ji pravidelně, abyste předešli dalšímu nadýmání.

Snižte příjem soli

Pokud je to možné, omezujte sůl. Hlavní jídla si solte pouze v malém množství. Vyhněte se slanému pečivu a polévku si raději nesolte vůbec. Jídla s vysokým obsahem soli způsobují zadržování vody v organismu a následné nadýmání.

Velké množství soli najdete v žitném pečivu, vyměňte ho raději za celozrnné, které vašemu organismu prospěje. (Dále čtěte: Jak ráno nastartovat organismus a začít hned spalovat tuky).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve