Slepice jsou ideální pro likvidaci bioodpadu. První kurník mezi paneláky už funguje

 Ostatní 
11. října 2019 13:48 / Blanka Štiková
  3
📷
6 fotografií v galerii
Díky biotejneru se bio odpad nemusí nikam ukládat Facebook
Radek Staňka přišel se zajímavým nápadem, jak likvidovat bioodpad od lidí za pomoci nástroje jménem biotejner neboli kontejner na bioodpad propojený s voliérou pro slepice.

Podle autora biotejneru zařízení vycházející z klasického venkovského modelu funguje. První kurník mezi paneláky je již v provozu.

Kdo a proč vymyslel biotejner?

Autorem prvního českého biotejneru je Radek Staňka z odpadové firmy Moje odpadky. Společnost již několik let úspěšně pomáhá obcím a městům bojovat s odpadovým hospodářstvím. Zároveň chce občany motivovat k většímu ekologickému uvědomění a tím snížit produkci netříděného odpadu na minimum. Díky biotejneru se bio odpad nemusí nikam ukládat a ani likvidovat, místo toho bio odpad krmí slepice a ze zbytků vznikne kompost, který je hnojivem pro půdu.

Jak to funguje?

Biotejner vychází z vesnického modelu, kdy slepice pobíhají na dvorku a dostávají od lidí to, co zbyde z kuchyně a v tom se přehrabují. Součástí biotejneru je prodyšný kontejner na bioodpad, v němž je možné kompostovat stejně jako v běžném kompostéru a zároveň ho lze využít jako běžný kontejner, ten je zase možné vysypat a odpad odvézt na kompostárnu. K tomuto kontejneru je připojená voliéra, kam mají přístup slepice, ty se nažerou zbytků a pomáhají s kompostováním.

Originální konstrukci vyrobil Radek Staňka částečně vlastníma rukama a kontejner nechal vyrobit na míru. Podle autora biotejneru jsou slepice mistryně v likvidaci bio odpadu a podle něj slepice v biotejneru nejen spásají bioodpad, ale také urychlují jeho kompostování díky tomu, že se ve zbytcích přehrabávají. Tím profitují jak slepice, tak i lidé.

Co patří a nepatří do biotejneru

Do biotejneru můžete dávat zbytky a slupky z ovoce a zeleniny, zbytky pečiva, obilovin a vajec, zbytky vařené rýže, brambor a těstovin (bez omáček), kávový lógr, čajové sáčky, zeminu z květin, hobliny a piliny, nerecyklovatelný papír (pečící papír, rolička od toaletního papíru) či popel z dřevěného uhlí. Do biotejneru naopak nepatří igelitové pytlíky, pleny, kočkolit, sáčky z vysavače a jiný nekompostovatelný odpad.

Pro kolik lidí slouží

A kolik toho samotný kontejner pojme? Kontejner má objem dva kubíky, při intenzivním užívání 100 lidmi by se měl zaplnit asi tak po jednom roce, kdy v něm pak budou asi dvě třetiny kompostu a jedna třetina zatím nerozloženého odpadu. Pokud se kontejner zaplní dříve než za rok, je možné jej vyvézt.

Kde už zařízení funguje

Z dálky vypadá jako dřevěný domeček, ale zdání klame. Jde o biotejner s kurníkem a 3 slepicemi, který je umístěný mezi paneláky před základní školou na břeclavském sídlišti Na Valtické. V kurníku je i klidné zákoutí, kde se slepice mohou ukrýt či snášet vajíčka.

Biotejner v Břeclavi přibyl před pár dny a nyní tam obyvatelům bytovek pomáhají slepice, o které se starají děti ze základní školy, k předcházení vzniku biologického odpadu. A co bezpečnost slepic? Zařízení je volně přístupné a na bezpečí zvířat dohlíží kamera. Pokud se prý ve městě biotejner osvědčí, jsou již vytipovány další lokality pro vznik dalších biotejnerů. Dále čtěte: Mazlení s krávou jako terapie: Jak to funguje?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47