Chcete mít pevné a zdravé kosti po celý život? Máme pro vás jednoduchý recept

 Zdraví 
26. února 2018 08:47 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jaká by měla být správná péče, aby nám kosti sloužily co nejdéle? Shutterstock
Kosti tvoří strukturu našeho těla, chrání vnitřní orgány a spolu se svaly a klouby nám zajišťují pohyb. Pokud chceme, aby nám v dobrém zdraví vydržely celý život, musíme se o ně dostatečně starat.

Kosti toho vydrží poměrně hodně. Jsou pevné a silné, ale se stoupajícím věkem v nich může docházet k mnohým změnám. Časté jsou také onemocnění kostí. Velkým strašákem je zejména osteoporóza, která se projevuje řídnutím kostní tkáně.

Jaká by měla být správná péče? Zahrnuje především dostatek pohybu i spánku a správná výživu. V následujícím článku vám prozradíme, jak si udržet zdravé a pevné kosti celý život.

Udržovat ideální hmotnost

Nadváha, či dokonce obezita představuje pro naše kosti a celý pohybový aparát skutečně velkou zátěž. Jak zvolit správnou dietu? Tématu jsme se věnovali v jiném článku. Výzkumy také ukázaly, že u lidí, kteří mají problém s hmotností, může být ztížen přísun potřebného vitamínu D do kostí. Nadváha ale samozřejmě nepředstavuje problém jen pro naše kosti a klouby, ale negativně ovlivňuje i srdečně-cévní systém. 

Dbát na dostatek minerálů

Aby byly naše kosti zdravé, potřebují dostatek minerálních látek. Snad nejvýznamnější je vápník, který je jednou ze základních složek kostní tkáně. Jeho příjem je při stoupajícím věku ještě důležitější. Věkem se totiž, podobně jako jiné minerály, z kostí ztrácí. Dostatečný přísun vápníku zajišťuje zdravý růst a vývoj kostí i zubů a je základní prevencí před vznikem osteoporózy. Významný je i zinek, hořčík a draslík, který napomáhá zpomalovat úbytek minerálů z kostí.

Dbát na dostatek vitamínů

Naše kosti potřebují i ​​dostatek konkrétních vitamínů. Výše jsme již zmínili vitamín D. Bez něj se nedokáže do organizmu vstřebat vápník, který je pro kosti nezbytný. Nejlepším zdrojem déčka je nepochybně sluneční záření. Kromě toho, kosti potřebují i ​​vitamín A, který se v těle tvoří z přijatého betakarotenu. Ten kromě růstu kostí a zubů podporuje i náš zrak a imunitní systém. Zapomenout nemůžeme ani na vitamín K, který ovlivňuje mineralizaci kostí a kostní tkáně. 

Konzumovat správné potraviny

Abyste tělu dopřáli všechny zmíněné vitamíny i minerály, musí se ve vašem jídelníčku nacházet ty správné potraviny. Vápník tělu doplníte mléčnými výrobky, listovou zeleninou, fazolemi i ořechy. Vysoký podíl tohoto minerálu má i mák. Draslík se nachází v banánech, avokádu, bramborách i kuřecím mase a zinek zase v mořských plodech či čočce. Nejlepším zdrojem vitamínu A jsou játra, mrkev, meruňky i mléko. Nezapomeňte konzumovat ryby bohaté na omega mastné kyseliny a vitamin D. O vitamínu D a jeho účincích na naše tělo jsme psali více v jiném článku.

Pravidelně se hýbat

K zdravé stravě nepochybně patří i dostatek pohybu. Už třicetiminutové cvičení několikrát týdně dokáže příznivě ovlivňovat nejen kosti, ale i celý organismus. Vhodnými sportovními aktivitami jsou běh, tanec či cyklistika. Užitečné jsou i procházky v přírodě. Při zkombinování dostatečného pohybu a zdravé stravy navíc snížíte riziko vzniku nadváhy a problémů, které s ní souvisejí. Neuvěřitelné, co s vaším tělem nadělá pár kroků denně. Podívejte, co všechno se změní.

Dopřávat si dostatečný spánek

Naše tělo potřebuje nejen dostatek pohybu, ale i odpočinku. Během spánku totiž dochází k regeneraci celého organismu a kosti nejsou výjimkou. Jeho chronický nedostatek je nebezpečný zejména během vývoje kostí, kdy může zpomalovat vylučování růstového hormonu. Je lepší zajistit obnovu kostí kvalitním a dostatečně dlouhým spánkem, než později léčit již vzniklé zdravotní problémy.

Omezit kofein a alkohol

Není třeba zcela se vzdát oblíbené kávy či příležitostné sklenky vínka. Nadměrná konzumace alkoholu však může ovlivnit ztrátu kostní hmoty, neboť dochází k omezení činnosti potřebného vitaminu D. Nadbytek kofeinu zase může mít negativní vliv na vstřebávání vápníku v těle, což je nebezpečné zejména v případě, pokud člověk nepřijímá dostatek zmíněného minerálu. Pokud máte deficit vápníku, rizikové mohou být už dva šálky kávy denně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008