I zdravý zázvor představuje riziko. Komu může ublížit?

 Zdraví 
07. listopadu 2018 08:29 / Monika Thomsonová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Přes všechna pozitiva má i zázvor mnoho vedlejších účinků Shutterstock
Zázvor je od pradávna používán jako lék na chřipku i nachlazení. Je to koření s výraznou chutí a vůní, které nám zpestří a provoní jídlo i nápoje. Kdy však může být zázvor na škodu?

Zázvor není sice na první pohled nijak zajímavý ani atraktivní, o to víc však ukrývá v sobě. Díky své výrazné chuti a skvělému aroma je zázvor významným zpestřením mnoha pokrmů. Velmi často se používá jako koření, je dokonce i součástí kari nebo koření do perníku. Zázvor prokazatelně svědčí žaludku i ledvinám a jak známo, pomůže při chřipce, a to dokonce i té střevní.

Kde všude zázvor pomáhá?

  • Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky.
  • Pomáhá také při žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech. Pomáhá léčit rýmu a příznaky chřipky.
  • Snižuje také cholesterol, stimuluje krevní oběh a podporuje redukci váhy.
  • Zpomaluje údajně i růst některých nádorů. 

Co zázvor obsahuje?

  • Řadu důležitých vitamínů - A, B1, B2, C, E.
  • Minerální látky - sodík, fosfor, draslík, hořčík, vápník a železo.
  • Zázvor obsahuje také gingerol, který stojí za jeho typickou pikantní až ostrou chutí. Tato látka se dá přirovnat ke kapsaicinu, látce, kterou najdeme také v chilli papričkách. 

Kdy představuje zázvor riziko?

Přes všechna pozitiva má zázvor i mnoho vedlejších účinků. Jaké to jsou?

Konzumace zázvoru může některým lidem přivodit mírné nežádoucí účinky, jako je například pálení žáhy, průjem či žaludeční potíže.

Některé ženy uvádějí v souvislosti s užíváním zázvoru i delší menstruační krvácení. Zázvor umí svými účinky hodně překvapit. Čtěte více.

Někdy se nedoporučuje konzumace zázvoru v těhotenství, zázvor může mít negativní vliv na plod. Existuje riziko předčasného porodu i nízké porodní hmotnosti dítěte. A nedá se zcela vyloučit ani možnost zvýšeného rizika krvácení, takže někteří odborníci nedoporučují jeho užívání. Stejně jako u jiných léků během těhotenství je i v tomto případě důležité zvážit výhody proti rizikům. Před používáním zázvoru v době těhotenství je velmi důležitá konzultace s lékařem.

Pamatujte si, že zázvor rozehřívá, stimuluje, má vliv na zažívání, krevní tlak, ale i metabolismus. A i když jej užíváte v malých dávkách, jeho účinek je mnohonásobně větší. Proto, jestli máte delší dobu nějaké zdravotní problémy, ať už s tlakem, srdcem nebo trpíte hemofilií, je určitě vhodné užívání zázvoru konzultovat s lékařem. Co jste o zázvoru a jeho účincích nevěděli? Určitě si přečtěte náš další článek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod