Komáři na někoho útočí více a na jiného méně. Jedním z faktorů je pití alkoholu

 Zdraví 
31. července 2020 08:41 / Eva Vogelová
  30
📷
5 fotografií v galerii
Krev sají pouze samičky  Pixabay
Komáři si v létě užívají. V horkém počasí lidé jezdí na výlety, kempují, relaxují u vody nebo grilují na zahradě, takže všichni představují snadnou kořist pro komáry. Někteří jedinci jsou však pro ně lákavější. To, že někoho koušou komáři více než jiného, není mýtus. Jaké jsou příčiny?

Máte pocit, že vás komáři koušou víc než vaše blízké? Možné to skutečně je. Někteří lidé jsou pro otravný hmyz lákavější. Důvod, že máte sladkou krev, je však pouze pověra. Zjistěte skutečné důvody, proč vás komáři štípou více než ostatní.

Krevní skupina

Samci se živí převážně rostlinnými šťávami, ale samičky potřebují více energie pro tvorbu vajíček. Podle výzkumů samičky sají z krve potřebné bílkoviny. Není divu, že některá krevní skupina je pro ně lákavá více a jiná méně. Podle vědců přitahuje komáry krevní skupina 0 mnohem více než krevní skupina A.

Člověk s krevní skupinou B se nachází ve středu. Komáři zjistí poměrně snadno, jakou máte krevní skupinu, protože zhruba osmdesát pět procent lidí produkuje sekreci, která to signalizuje. Pokud patříte mezi zbylých patnáct procent bez produkce sekrece, komáři vás tolik štípat nebudou bez ohledu na krevní skupinu.

Tělesný pot

Komáry přitahuje kyselina mléčná a kyselina močová. Lidský pot obsahuje obě dvě. Pokud cvičíte a produkujete více potu, jste pro ně lákavou kořistí. Komáry lákají i jedinci, kteří se celkově hodně potí. Pokud máte několik kilo navíc a hodně se potíte, aniž byste se museli výrazně hýbat, přitahujete k sobě více komárů.

Oxid uhličitý

Komáři dokáží lidi najít podle oxidu uhličitého. Cítí ho až do vzdálenosti čtyřiceti metrů. Mají na to speciální orgán v sosáku. To vysvětluje, proč komáři často létají kolem vaší hlavy a v noci vám bzučí speciálně okolo uší. Jedinci, kteří vydechují velké množství oxidu uhličitého, jsou často pod palbou otravných komárů.

Pití alkoholu

Vědci zjistili, že komáři útočí více na jedince, kteří vypili alespoň malé množství alkoholu. Mají za to, že se to děje kvůli ethanolu, který je po vypití obsažený v potu či zvýšené tělesné teplotě během odbourávání alkoholu. Jde však zatím o pouhé spekulace. Faktem však zůstává, že během studie na jedince s alkoholem zaútočilo více komárů. Hrozbou jsou i klíšťata. Chraňte se proti jejich přisátí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47