Klíšťata útočí a nákaz stále přibývá. Chraňte se proti přisátí

 Zdraví 
16. července 2020 08:35 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hmyz dokáže člověka infikovat Depositphotos
S teplým počasím přichází také zvýšená aktivita otravného hmyzu. Mimo komárů se můžete v tomto období setkat také s klíšťaty, která opět útočí v plné parádě. Zřejmě nejúčinnějším způsobem, jak se ubránit infikaci klíšťovou encefalitidou po jejich kousnutí, je očkování, což však není prevencí proti nákaze boreliozou. Proto není vůbec na škodu zabránit tomu, aby se vám klíště na kůži přisálo.

V takovém případě buď můžete zajít do obchodu pro nějaký repelent, anebo si vyrobit vlastní podle některého z našich tipů.

Rychlá a jednoduchá ochrana

Asi nejjednodušší a nejrychlejší způsob, který by měl svým aromatickým založením pomoci, je potření pokožky sušenou levandulí či jejím esenciálním olejem, tea tree olejíčkem nebo peprmintovou mastí. Klíšťata však také spolehlivě odpuzuje silice vřesu nebo citronela.

Sílu určuje množství ovoce

Právě citrusy jsou také základem jednoho z vyzkoušených repelentů, na který nebudete potřebovat nic jiného než vodu a dostatek pomerančů, limet a citronů. Také samotná příprava je jednoduchá. V litru čisté vody povařte směs citrusů podle vaší chuti nebo aktuální dostupnosti, kdy platí, že čím více ovoce do roztoku dáte, tím bude výsledný repelent silnější. Směs přiveďte k varu a nechejte alespoň hodinu probublávat na mírném plameni. Výsledný roztok zceďte, nechejte zchladnout a můžete jej aplikovat na kůži.

Stará dobrá francovka

Jako skvělý pomocník se osvědčil repelent z kombinace alpy a hřebíčků. Na jeho výrobu budete potřebovat 200 ml francovky a 30 kousků koření. To naložte do celého obsahu lihoviny a nechejte minimálně 48 hodin louhovat, dokud se roztok nezbarví dohněda. Poté jej přeceďte a s pomocí rozprašovače aplikujte na tělo.

Přípravky proti klíšťatům aplikujte před každou návštěvou přírody, avšak je také důležité po návratu domů důkladně prohlédnout celé tělo. To stejné platí také u pejsků, které je taktéž vhodné proti savému hmyzu účinně chránit. O přírodních metodách, které můžete k jejich ochraně využít, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008