Sprchování je zdravější i úspornější. Tedy jen v případě, že dodržujete určitá pravidla

 Zdraví 
21. srpna 2019 09:49 / Šárka Sokolská
  3
📷
4 fotografie v galerii
Sprchováním můžete ušetřit až o třetinu více vody než koupelí Depositphotos
Sprchování si můžete dopřát denně, je jednak šetrnější k pokožce, proud vody navíc lépe smyje nečistoty i z hůře dostupných míst těla. Navíc díky proudu vody dochází k prokrvení pokožky celého těla, nečistoty jsou smývány a rovnou odplaveny do odpadu, nemohou tak ulpívat na vašem těle, jako je tomu při koupání ve vaně. Sprchování je především z hlediska šetření vodou výhodnější.

Sprchování je především z hlediska šetření vodou výhodnější. Pokud se ale sprchujete správně. Přinášíme vám pár praktických rad

Sprcha je zdravější

Pokud máte dilema, zda je lepší koupel či sprcha, pak rozhodně sprcha. Největším přínosem je studená voda, která dodá energii, rozproudí krevní oběh, má vliv na posílení imunity. Navíc sprchováním značně ušetříte. A to až třetinu peněz. Při běžném sprchování spotřebujete 50 litrů vody, koupelí třikrát více. Samozřejmě vždy záleží na tom, jak dlouho se sprchujete.

Ekologická koupel

Opravdu ekologické sprchování by nemělo trvat déle než osm minut. Ideální doba je však asi jen pět minut. Myslíte si, že za takovou dobu se nemáte šanci umýt? Není to tak nereálné. Nejdříve se namočte, vodu poté vypněte. Aplikujte sprchový gel a šampon, a poté přípravky opláchněte. Hotovo možná budete mít i dříve než za pět minut. Vodu můžete výrazně ušetřit i díky speciální úsporné hlavici se stop ventilem.

Nic se nemá přehánět

Nic se nemá přehánět. A to ani se sprchou. Ráno si dejte rychlou sprchu a vůbec nemusíte používat ani mýdlo. Pokud máte citlivou pokožku, je vhodné sprchovat se jednou, výjimečně dvakrát denně. 

Vana ano, ale méně často

Zastánci nakládání se do vany by to rovněž s koupelí neměli přehánět. Pokožka po delší době ve vodě ztrácí pružnost. Pokud si chcete dopřát pořádnou a kvalitní koupel, pak si do vany nepřidávejte žádné chemikálie, v podobě pěn apod. Zdravější variantou je olej či koupelová sůl. Případně si můžete vyrobit domácí přírodní pěnu, která je vhodná i pro děti. Více na toto téma jsme psali zde. Ideální teplota vody by měla být mezi 36 až 37 °C. Díky tomu budete po ní i dobře usínat. Nevýhodou je, že při koupání ve vaně zůstáváte v nečistotách, které ze sebe smýváte, pokožka ve vodě hůře dýchá a nedochází k dostatečnému prokrvení.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve