Opomíjená bylina, která pomůže se záněty i s alergií

 Zdraví 
28. července 2018 16:48 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tato bylina hezky vypadá a navíc i léčí Shutterstock
Sléz přehlížený je už podle svého názvu opomíjenou bylinou. Je to však velká škoda, neboť příznivě působí na řadu zánětů, například sliznic, žaludku, dutiny ústní, žil i močového měchýře, ale také na žaludeční vředy či alergii pokožky.

Ulevit by vám mohl i při syndromu suchého oka, otocích rukou a nohou po zlomeninách, kožních vředech a dokonce i při rakovině hrtanu. Pomáhá i na plíseň na nehtech.

Sléz přehlížený a lesní

Sléz přehlížený má malé listy a roste při plotech, okrajích cest, při starých zdech a na rumištích, vždy však jen v blízkosti obývaných prostor. Kdybychom jej někdy nalezli dále od obce, potom je vcelku jisté, že tam bylo kdysi hospodářství nebo dům.

Sléz s velkými listy, sléz lesní a jiné druhy najdeme nejspíše v zahradách, kde jsou květiny a zelenina. Oba druhy obsahují v listech, květech a stoncích slizovité látky a třísloviny.

U slézu sbíráme květy, listy a stonky, a to od června do září. Měli bychom je užívat pokud možno čerstvé, protože při sušení se ztrácejí slizové látky. Ale i sušená rostlina má ještě dobrou léčivou sílu.

Připravte z něj čaj, obklady i koupel

Sléz se osvědčil především jako čaj při zánětech sliznice vnitřních orgánů, při zánětech sliznice žaludku (gastritis), při zánětu sliznice měchýře, zažívacího traktu a dutiny ústní, stejně tak i při žaludečních vředech.

Z listů a ječmene si můžeme uvařit polévku. Nejprve uvaříme ječmen a až po vychladnutí přidáme listy slézu. Sléz je možné zvlášť doporučit i při zahlenění plic, zánětu průdušek, kašli a silném chrapotu, dále také při zánětu mandlí a hrtanu.

Aby se nezničily slizové látky, používá se ve studeném nálevu, který se přes noc vyluhoval. Přes den se pijí po doušcích dva až tři šálky mírně ohřátého čaje. Sléz vyléčí i velmi houževnatou rozedmu plic, která navíc vyvolává těžkou dušnost. Pijeme denně nejméně tři šálky čaje a na noc přikládáme na plíce a průdušky obklady ze zapařených a dobře ohřátých listů a květů.

Při zástavě slzení (syndrom suchého oka) se velmi dobře osvědčily koupele očí a obklady očí z vlažného čaje. Při svrbící a pálivé alergii obličeje blahodárně působí omývání vlažným čajem.

Zvenčí používáme sléz při poranění, kožních vředech, při oteklinách rukou a nohou po zlomeninách, nebo mají-li původ v zánětu žil. V tomto případě používáme koupele rukou a nohou.

Jak léčivo nachystat?

Čaj ze sléze pijeme jen studený. Jednu vrchovatou čajovou lžičku bylinek dáme na 1/4 litru vody, necháme přes noc stát a ráno mírně ohřejeme.

Slézovou koupel nohou a rukou připravíme následovně: do pětilitrové nádoby se studenou vodou vsypeme na noc jednu vrchovatou dvouhrst slézu. Druhý den vše zahřejeme na teplotu, kterou ruce či nohy snesou. Koupeme 20 minut.

Na obklady ze sléze použijeme zbytek po přípravě čaje. Znovu jej v trošce vody ohřejeme, smísíme s ječnou moukou na kaši, natřeme na lněný hadřík a teplé přiložíme.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008