Lahůdková zelenina, která úžasně pročistí vaše tělo
Artyčok je nejen lahůdková zelenina, ale také léčivá rostlina. Prospívá játrům, pomáhá při ekzémech i diabetu. V kuchyni je výtečný vařený, zapékaný i nakládaný.
Co je artyčok?
Artyčok je teplomilná a vytrvalá rostlina a má poněkud nahořklou chuť, připomínající celer. Pěstuje se jako zelenina a současně plní i funkci rostliny okrasné. Existuje několik druhů, například artyčok zeleninový a artyčok kardový. Liší se od sebe tvarem, velikostí a barvou. Pokud si vybíráte artyčoky v obchodě, berte jen ty pevné na stisk, se semknutými lupeny a bez nahnědlých listů.
Proč konzumovat artyčok?
Artyčoky obsahují cenné bioaktivní flavony apigenin a luteolin. Hlavní aktivní látkou je cynarin, ester složený z molekul kyselin chinové a kávové, který je obsažený v čerstvé šťávě listů a ve stoncích. Proč konzumovat artyčok?
- Má blahodárný účinek na játra a na produkci enzymů, které napomáhají sekreci žluči.
- Podporuje detoxikační činnost jater a vylučování škodlivin močí.
- Snižuje hladinu krevního cukru.
- Zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách.
- Má výrazné protialergické účinky, což se dobře uplatňuje při léčbě různých ekzémů.
- Povzbuzuje produkci trávicích enzymů ve slinivce.
- Má pozitivní účinky i pro tlusté střevo, protože obsahuje inulin sloužící jako potrava pro prospěšné bakterie žijící v trávícím traktu.
Jak artyčok upravit?
Čerstvé kusy nejprve zbavte stonku a tvrdých a uschlých částí. Poté je uvařte v osolené vodě s trochou octa. Srdíčko z artyčoků patří k nejhodnotnější části, ale tepelně se upravují i listy, které se jedí jako pochoutka. Velmi jemnou dužinu můžete buď uvařit a nebo grilovat. Báječně chutná přelitá přepuštěným máslem.
Léčivý čaj
K léčebným účelům se používá odvar, získaný dvouminutovým vařením listů nebo směsi listů a stonků. Ideálně se podává 4x denně malý šálek. Čaj ze sušených listů je možné připravit i jako výluh z polévkové lžíce sušených listů na čtvrt litru vody a necháte dvacet minut vyluhovat. (Dále čtěte: Petržel vs. celer: Která kořenová zelenina je bohatší na živiny).