Jednoduchý recept na dlouhověkost

 Zdraví 
06. srpna 2019 14:23 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Za většinu předčasných úmrtí si bohužel můžeme sami Shutterstock
Nikdo vám sice nezaručí, že se dožijete stovky, ale šance jsou v dnešní době vysoké. Za většinu předčasných úmrtí si přitom můžeme sami. Přinášíme tipy na to, co můžete udělat, abyste si prodloužili život.

Mnoho lidí spoléhá na rozvoj lékařské vědy a techniky. Očekávají různé náhradní orgány a další vychytávky. Je jistě fascinující, co lékaři dnes dokážou, ale to podstatné je v našich rukách.

Jídelníček

Asi vás nepřekvapí, že zásadní význam pro dosažení vyššího věku má náš jídelníček. Nemusíte přitom podléhat žádným extrémům. Jisté už od nepaměti je, že příjem potravy má být přiměřený a pestrý. Rozhodně nám tedy škodí přejídání se, přemíra potravin jednoho určitého typu, průmyslově upravované potraviny, příliš mnoho konzervantů, barviv a dalších složek, které bychom vůbec konzumovat neměli. Vydejte se cestou střídmosti. Naučte se vychutnávat kvalitní a dobrá jídla. Nezapomínejte na to, že zelenina by měla tvořit velmi významnou část naší stravy. Raději si připlaťte za kvalitní produkci z biozemědělství, než abyste si koupili velké množství produktů plných chemie.

Pití

Vyhněte se alkoholickým nápojům. Odborníci radí se jim vyhnout úplně. Zkušenost pak ukazuje, že občasná konzumace sklenky vína neuškodí. Jde ale o to, aby šlo o konzumaci na chuť, a především pak v množství velmi omezeném. Ideální množství je třetinka piva či jedno deci vína. Ano, jsou odborníci, kteří připouštějí i více, ale jsou zase takoví, kteří radí nepít alkohol vůbec.

Základem našeho pitného režimu by měla být obyčejná voda. Dochutit ji lze trochou citronové či limetkové šťávy. Vhodné je se naučit pít kvalitní zelený či černý čaj. Doporučená je i káva v rozumném množství. Rozhodně se obloukem vyhněte různým sladkým nápojům, a to bez ohledu na to, zda jsou slazené cukrem či sladidly.

Pohyb

Zásadní vliv na náš věk má pohyb. Jasně vidíte, že lidé, kteří se pravidelně pohybovali, mají mnohem větší pravděpodobnost se dožít vysokého věku. Jde samozřejmě o to, aby šlo o pohyb, který bude ve vašem životě přítomný už během mládí. Nikdy sice není pozdě začít, ale když začnete s cvičením v sedmdesáti, nebude to mít zdaleka takový význam.

Velmi doporučujeme chůzi. Ne ale nějaké procházky po parku, ale chůzi ostrou. Denní dávka takového pohybu by měla činit alespoň jednu hodinu. Výhodou tohoto druhu pohybu je, že je zcela zadarmo. Nepotřebujete na to žádnou posilovnu či trenéra, ani kupovat jakékoliv vybavení. Prostě se jen zvednete a vyrazíte. Skvělé je, že si můžete dávat různé cíle. O víkendu, kdy je více času, objevíte kouzelná místa ve vašem okolí. Přes týden, kdy musíte chodit do práce, si naplánujte chůzi jako náhradu cesty autem domů ze zaměstnání či jako pěší cestu na nákup a zpět. Můžete pochopitelně chůzi doplnit o cyklistiku, běh či plavání. Pro některé budou tyto aktivity s ohledem na jejich zdravotní možnosti určitě lepší.

Mozkové funkce

Pro mnohé jsou strašákem také různé neurodegenerativní onemocnění. Jakkoliv těm extrémním zabránit nemůžeme, přece jen se dá zabránit postupnému ubývání mozkových funkcí. Lépe řečeno – toto ubývání se dá omezit. Důležité je, abyste svůj mozek pravidelně cvičili. Toho se dá dosáhnout i běžnými aktivitami jako je čtení, hlasité předčítání, luštění křížovek a sudoku, a používáním speciálních aktivit pro rozvoj mozkových funkcí. Věnujete-li další hodinu svého volného času této aktivitě, určitě se vám to v dobrém vrátí. Více informací o využití počítače v této oblasti najdete v článku zde.

Cílová představa

Podstatné pro vaše zdraví i dlouhověkost je být aktivním člověkem, který nekouří, nepije, nemá nadváhu, není ve stresu, přiměřeně se pohybuje a zdravě jí a pije. Čte, zajímá se o dění kolem sebe a nehazarduje se svým zdravím. Takoví jsou už dnešní aktivní devadesátníci. Předpokládá se, že generace narozená kolem roku 2007 by mohla mít potenciál se běžně dožít sta let. Je to z větší části na nás.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve